Kezdőlap | Hirek > Kárpát-medence > Regös hétvége

Regös hétvége

A Vajdasági Magyar Cserkészszövetség a  2019-es évet Regös hétvégével indította. A programnak Mórahalmon a Zöld Közösségi Ház és Erdei Iskola adott otthont.

Pénteken megérkezve Csizmadia Anna, Junior Príma díjas népdalénekes tartott foglalkozást a résztvevőknek. Bácskertes népviseletéről, népszokásairól, palócságról.

A néprajz foglalkozás után pedig gyönyörű tisztaforrású kupuszini népdalokat tanulhattak a résztvevők. Anna elmondása szerint még nem dolgozott cserkészekkel, de nagyon élvezte a közös munkát, és külön meghatotta az elhangoztt csatakiálltás a foglalkozás végén, mert amint mondta, ilyen köszönetben még soha nem volt része. Cserkészek az estét népmese maratonnal zárták.

Regös hétvége szombati napja igen mozgalmas volt. Népigyógymódokkal ismerkedhettek meg délelőtt, ahol finom gyógyfőzeteket, teákat kóstolhattak meg a résztvevők, majd a kalandos keretmesés állomások után egy közös teaház látogatással és egy gyógynövényekről szóló kvízzel zártuk a délelőttöt. Ebéd után a Zöld Közösségi Ház és Erdei Iskola kézműveseitől, Anikótól és Rózsikától a makramé és a gyékény fortélyait leshettük el. Nemcsics Kinga népi játékokat tanított nekünk, amiket később az őrsi foglalkozásokon is felhasználhatunk majd. 

Délután Hajós Erika, a Meseszó Egyesület mesemondója látogatott el hozzánk, neki köszönhetjük, hogy szép mesék körében telt el az idő. Mindenki nagyon örült, hogy új és érdekes népmeséket hallhattunk.

Az estét a táncház koronázta meg. Lackó Bálint táncoktatóval a táncházról és a cserkészekkel való munkáról beszélgettünk.

- Tartottál e már cserkészeknek táncházat?

- Bálint: Sokféle csoportot tanítottam már, de cserkészeket még nem.

- Hogy érezted magad a táncház alatt, mileyn volt cserkészekkel dolgozni?

- Nagyon tetszett az aktív jelenlét, és a pozitív hozzáállás, a közvetlen és barátságos légkör.

- Milyen táncokkal ismerkedhettek meg a résztevvők  a táncház alatt?

- Rábaközi polgári táncokkal kezdtük az ismerkedést, majd miután bemelegedtünk, tovább fokoztuk a hangulatot a rábaközi hagyományban még mindig élő csárdással és friss csárdással. A táncházat végül jó, ropogós moldvai táncokkal zártuk. Sikerült úgy feltüzelnünk a hangulatot, hogy a táncházvégi cserkész-köszönet-nyílvánítás még mindig zúg a fülemben.

Táncoktatónk és a Rozsdamaró zenekar igazán jó hangulatot teremtett és mindenkinek maradandó élményt nyújtott.

Vasárnapunk a vízhez kötődő hagyományokról szólt és tájházat is látogattunk.

Programunkat pedig ízletes halászlével és a Mórahalmi Rétesház réteseivel zártuk. A program után Teleki Árpádot, a 14.sz. Szent Imre herceg cserkészcsapat őrsvezetőjét kérdeztem a programról.

- Örültél e, hogy meghirdetésre került egy ilyen típusú program a szövetségben?

- Árpád: Nagyon örültem annak, hogy pár év után újra megszervezésre került egy ilyen program. Köztudott, hogy nagyon régóta táncolok és hogy ápolom a hagyományokat. Szerintem nagyon fontos hogy ilyen programokkal segítsenek engem a cserkészek is, és hogy a többi cserkésznek is nyújtsonak ilyen élményeket, akik esetleg nem állnak annyira közel a néptánchoz vagy a néphagyományokhoz.

- Ha két emlékezetes élményt kellene mondanod a hétvégéről,  melyek lennének  azok?

- Nekem a legemlékezetesebb programok a népmesék meghallgatása a mesemondótól és a táncház volt.

- Szeretnéd e, hogy a közeljövőben legyenek még hasonló regös programok a szövetségben?

- Szerintem legyenek még regős programok, mert tudomásom szerint mindenki szereti őket.

Mint a program egyik szervezője, nagyon örültem, hogy részese lehettem a program szervezésének. Fontosnak tartom, hogy a cserkészet keretein belül is foglalkozzunk hagyományaink ápolásával. Nagyon örültem, hogy a résztvevők jólérezték magukat, és, hogy több szájból is elhangzott, a következő mondat: - Jól esett a hétvége, jól éreztem magam, több ilyen program kéne a közeljövőben. Azthiszem, az mindent elmond.

Köszönjük a Lépj át a határaidon! című EFOP–1.12.1-17-2017-00009 kódszámú projektjének a program támogatását.

 

Úri Szűcs Réka cst.

52.sz. Kosztolányi Dezső cscs., Szabadka