Kezdőlap | Hirek > Kárpát-medence > Rekordmennyiségű szemetet...

Rekordmennyiségű szemetet gyűjtöttek össze a TeSzedd! akcióban

Fotó: Pelsőczy CsabaFotó: Pelsőczy Csaba

 

Rekordmennyiségű, mintegy 2300 tonna szemetet gyűjtöttek össze a péntektől vasárnap délutánig tartó országos TeSzedd! akcióban.

Az Önkéntesen a tiszta Magyarországért! elnevezésű programban a becsült adatok szerint több mint 170 ezren dolgoztak; az önkéntesek 1590 helyszínen csaknem 1,5 milliárd forint értékű munkát végeztek el.

Az időjárás sok helyen nem kedvezett a szemétgyűjtő akciónak, ezeken a helyeken a tervezettnél később végezték el a munkát.

Az idei TeSzedd! akcióban a legtöbb önkéntes Pest megyében gyűjtött szemetet, 203 találkozási ponton 13 590-en töltötték a zsákokat; a második helyen Hajdú-Bihar, míg a harmadikon Borsod-Abaúj-Zemplén megye végzett.

Budapesten 151 találkozási ponton 8078 önkéntes vett részt az akcióban. Az első tíz legaktívabb település között még Püspökladány, Mosonmagyaróvár, Hatvan, Hajdúnánás, Szombathely, Edelény, Karcag, Fertőd és Miskolc szerepel.

Az akció célja nem csak az eldobált szemét összeszedése, az illegális hulladéklerakók felszámolása, hanem a társadalmi szemléletformálás, a környezet iránti érzékenység erősítése is. A TeSzedd!-nek emellett az önkéntességet, az önkéntes tevékenységet népszerűsítő, és közösségépítő szerepe is van.

A Let's Clean Up Europe! összeurópai szemétgyűjtést, amelyhez idén is csatlakozott Magyarország, összesen 27 európai uniós, és öt, a közösségen kívüli országban tartották meg.

Az ötödik alkalommal meghirdetett TeSzedd! akciót a Földművelésügyi Minisztérium megbízásából az Országos Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főfelügyelőség Nemzeti Hulladékgazdálkodási Igazgatóság szervezte.

A Földművelésügyi Minisztérium és háttérintézményei idén is aktívan kivették a részüket az akcióból. A résztvevők közül mintegy 2100 önkéntest a tárcához tartozó intézmények diákjai adták. Az iskoláink számára kiemelten fontos szerepet tölt be a környezeti nevelés, környezettudatosság.

Elképzelhetetlen a diákok felkészítése a munkaerőpiac követelményeire a fenntarthatóság pedagógiája nélkül, mert ez ma már a gazdasági tényezők fontos része. Különösen fontos az agrárszakképzésben, mivel a munka jelentős része a természetben és az élelmiszergazdaságban történik.

A Tessedik Sámuel Agrárszakképzési Koncepció is kiemelt célként fogalmazza meg a környezettudatosságot.

 

kormany.hu