Kezdőlap | Hirek > Kárpát-medence > SocioAgro projekt- Szakmai kirándulás

SocioAgro projekt- Szakmai kirándulás

Az Interreg-IPA Magyarország-Szerbia Határon Átnyúló Együttműködési program keretében valósul meg a SocioAgro projekt is. A SocioAgro - Társadalmi vállalkozás és közösségi kertművelés - küzdelem a tartós munkanélküliség ellen projekt részeként került megrendezésre a szakmai kirándulás, amelyen a dreai fóliasátrakban dolgozók vettek részt. A projektben a szegedi KatHáz Közhasznú Nonprofit Kft. és a hajdújárási székhelyű Poverello Alapítvány a partnerszervezetek vesznek részt.

A szakmai kirándulás alkalmával két szentesi telephelyet látogattak meg a dreai résztvevők. Az Árpád Agrár Zrt. telephelyén megnéztük a palántaneveldét és megismerkedtünk az öntözési rendszerrel, amelyet a cég használ. Az üvegházakat megtekintettük, halhattunk a kártevők és a betegségek elleni védelméről és tápoldatozás fontosságáról. Lehetőségünk volt a termelési folyamatba is betekinteni. A kókuszpaplan és a kőgyapotos palántanevelés lehetőségeire is felhívta a figyelmünket az előadó, illetve betekintést nyertünk különféle méretű cserepes és tápkockás, közeges (kőgyapot, kókuszrost) sőt tálcás palánták nevelésébe is. Az üvegházakban a téli időszakban pót megvilágítással történik a palántanevelés, ez is bemutatásra került.

A szakmai kirándulás második állomása a Szentesen található Duna R Kft. volt, ahol a fő hangsúly a nemesítésen van. Itt a nemesítés lehetőségeiről és kihívásairól és az elmúlt évek tapasztalatairól hallhattak a kiránduláson résztvevők. Bemutatásra kerültek az üvegházak, a fűtési rendszer és a csepegtető rendszer is. A csepegtető rendszer (Top Feed Drip) fontos mivel annak segítségével a növényeket felülről, a cserébe helyezett vékony cső segítségével lehet öntözni, amelynek előnye, hogy lassan és folyamatosan kapja meg a növény a szükséges tápanyagokat. A Duna R Kft. ár-apály rendszert (Flood & Drain) is használ, amelyet szintén megnézetek a résztvevők. Az online rendszer is bemutatásra került illetve a mini meteorológia állomás is.

A szakmai kirándulás tartalmas volt, a résztvevőknek nagy élmény volt mindkét telephely megtekintése. A szakmai kirándulás alkalmával a tapasztalatok megosztása és a paprikatermesztés illetve egyéb konyhakerti növények üvegházas és fóliasátras nevelésével kapcsolatos új ismereteket szereztek a résztvevők.

Az Interreg-IPA Magyarország–Szerbia Határon Átnyúló Együttműködési Programról
Az Interreg–IPA Magyarország–Szerbia Határon Átnyúló Együttműködési Program az Európai Unió 2014-2020 időszakra vonatkozó pénzügyi keretrendszerének előcsatlakozási eszköze (IPA) keretében valósul meg. A résztvevő országok – Magyarország és Szerbia – „közös irányítási rendszerben” végrehajtva a Program különböző szervezetek közötti együttműködési projekteket támogat a magyarországi Csongrád és Bács-Kiskun megyékből és a következő szerbiai területekből álló programtérségben: Nyugat-Bácska, Észak-Bácska, Dél-Bácska, Észak-Bánát, Közép-Bánát, Dél-Bánát és Szerémség. A Program egy stabil és együttműködő régió kialakítását és a határtérség általános életminőségének javítását támogatja. Lehetővé teszi a két ország szervezetei közötti gazdasági együttműködést, támogatja a közös identitást és a határtérség kulturális és történelmi örökségét, továbbá hozzájárul környezeti fenntarthatóságához és biztonságához.

További információkért látogasson el a www.interreg-ipa-husrb.com weboldalra.


JOGI NYILATKOZAT

Ez a dokumentum az Európai Unió pénzügyi támogatásával valósult meg. A dokumentum tartalmáért teljes mértékben a Katház Közhasznú Nonprofit Kft. vállalja a felelősséget, és az semmilyen körülmények között nem tekinthető az Európai Unió és / vagy az Irányító Hatóság állásfoglalását tükröző tartalomnak.