Kezdőlap | Hirek > Kárpát-medence > Sürgősen oldják meg a Vajdasági...

Sürgősen oldják meg a Vajdasági Rádió és Televízió helyzetét!

A Külhoni Magyar Újságíró Egyesületek Konvenciója tagszervezeteinek közleménye

A Külhoni Magyar Újságíró Egyesületek Konvenciója aggodalommal figyeli azokat a híreket, amelyek a szerbiai közszolgálati elektronikus média gondjairól, azon belül a kisebbségek nyelvén is tájékoztató Vajdasági Rádió és Televízió katasztrofális pénzügyi helyzetéről szólnak. Mint értesülhettünk, már sem a fizetésekre, sem a tiszteletdíjakra, sem az útiköltségekre nincs pénz, de még a nyomtatókba sem tudnak papírt vásárolni. A Vajdasági Rádió és Televízió többhavi fizetéssel adós az alkalmazottaknak, de egyéb tartozásai is vannak. Ha valóban bekövetkezne, hogy anyagi okok miatt drasztikusan csökkenteniük kell a műsoraikat, az hatalmas visszaesést jelentene a kisebbségi jogok megvalósításában is, hiszen a Vajdasági Rádió és Televízió a Vajdaságban élő nemzeti közösségek nyelvén, tehát magyar nyelven is sugározza az adását.

Mint ismeretes, egyes politikusoknak az előfizetés eltörléséről szóló nyilatkozata is hozzájárult a jelenlegi állapot kialakulásához, de az sem kedvezett, hogy a 2013. évi állami költségvetés módosításánál csak a Szerbiai Rádiót és Televíziót vették figyelembe, a több évtizedes hagyományon és tapasztalaton alapuló vajdasági közszolgálati médiát pedig teljesen „kifelejtették”. A tény, hogy az illetékesek következetesen figyelmen kívül hagyják ezt a problémát, arra enged következtetni, hogy egyesek lassan, de biztosan beszüntetnék a Vajdasági Rádió és Televízió munkáját. Tennék ezt annak ellenére, hogy a tíz nyelven, két televíziós és három rádiós csatornán sugározó Vajdasági Rádió és Televízió a legfontosabb tájékoztatási eszköz a többnemzetiségű Vajdaságban.

Kérjük a tartományi, illetve a köztársasági kormányt, sürgősen találjon módot a vajdasági közszolgálati média helyzetének rendezésére, a médiaház stabil pénzellátásának a biztosítására. Az állam sürgős pénzügyi segítsége nélkül a Vajdasági Rádió és Televízió nem képes tovább ellátni kiemelkedő jelentőségű tájékoztatási és kulturális funkcióját, ennek következtében pedig csorbulhat a vajdasági nemzeti közösségek azon alkotmányos joga, hogy az anyanyelvükön tájékozódjanak.

A Külhoni Magyar Újságíró Egyesületek Konvenciójának tagszervezetei:

Vajdasági Magyar Újságírók Egyesülete, elnök: Tóth Lívia

Magyar Újságírók Romániai Egyesülete, elnök: Karácsonyi Zsigmond

Magyar Újságírók Kárpátaljai Szövetsége, elnök: Kőszeghy Elemér

Horvátországi Magyar Újságírók Szövetsége, elnök: Kriják Krisztina

A muravidéki magyar újságírók képviseletében: Zver Ilona, a Szlovén RTV vezérigazgatójának magyar műsorokért felelős helyettese

Varga Péter, Felvidék, Galánta, a Szabad Újság közéleti hetilapot kiadó Mediaimpress Kft. ügyvezetője


Hozzászólások (0)

Ehhez a cikkhez nincs hozzászólás.

Van hozzászólása... ?