Kezdőlap | Hirek > Kárpát-medence > Szakmai kirándulás HUSRB/1602/42/0152

Szakmai kirándulás HUSRB/1602/42/0152

 

Az Interreg - IPA CBC Magyarország - Szerbia Program támogatásával megvalósuló SocioAgro - Társadalmi vállalkozás és közösségi kertművelés - küzdelem a tartós munkanélküliség ellen projekt keretében szakmai  kiránduláson vettek részt a fóliasátorban dolgozók és a helyi dreai lakosok egy része. A SocioAgro projekt keretében 2018 június óta öt személy van foglalkoztatva a 630 négyzetméteres fóliasátrakban Dreán. A projektben szakmai mezőgazdasági képzések és gyakorlati termelés is megvalósul. A szakmai tudást a helyben, Dreán tartott képzéseken tudják elsajátítani, míg a termelést is folytatják párhuzamosan. A szakmai fejlődéshez és a szemléletformáláshoz hozzátartoznak a szakmai kirándulások is, amelyek keretében Magyarországi kertészeteket látogatnak meg a foglalkoztatottak és a helyiek. Az utolsó szakmai kirándulás alkalmával egy balástyai kertészetet látogattunk meg. A kertészetben egyedi típusú fóliasátrakat alkalmaznak. Az egyedi típusú fóliasátrak kísérletezés és külföldi minta alapján készültek el. A kertészet 1990-ben kezdte mezőgazdasági tevékenységét, majd fokozatosan bővítette és fejlesztette azt. A kertészetben az öntözés és a tápoldatozás korszerű és szakszerű számítógép által vezérelt gépekkel történik. A kiránduláson megnéztük a kertészetben lévő fóliasátrakat és közben a helyi vezető osztotta meg saját tapasztalatait. A szakmai kiránduláson jó volt látni egy olyan példát, amelyben kistermelőként kezdték meg tevékenységüket, majd fokozatos fejlődés és új tapasztalat szerzésével gyarapodott a kertészet. Ez a dreai résztvevők számára is minta lehet ez a kertészet, hogy kistermelőből, hogyan lehet nagyobb gazdaságot létrehozni.

 

Az Interreg-IPA Magyarország–Szerbia Határon Átnyúló Együttműködési Programról

Az Interreg–IPA Magyarország–Szerbia Határon Átnyúló Együttműködési Program az Európai Unió 2014-2020 időszakra vonatkozó pénzügyi keretrendszerének előcsatlakozási eszköze (IPA) keretében valósul meg. A résztvevő országok – Magyarország és Szerbia – „közös irányítási rendszerben” végrehajtva a Program különböző szervezetek közötti együttműködési projekteket támogat a magyarországi Csongrád és Bács-Kiskun megyékből és a következő szerbiai területekből álló programtérségben: Nyugat-Bácska, Észak-Bácska, Dél-Bácska, Észak-Bánát, Közép-Bánát, Dél-Bánát és Szerémség.

A Program egy stabil és együttműködő régió kialakítását és a határtérség általános életminőségének javítását támogatja. Lehetővé teszi a két ország szervezetei közötti gazdasági együttműködést, támogatja a közös identitást és a határtérség kulturális és történelmi örökségét, továbbá hozzájárul környezeti fenntarthatóságához és biztonságához.

További információkért látogasson el a www.interreg-ipa-husrb.com weboldalra.

 


JOGI NYILATKOZAT

Ez a dokumentum az Európai Unió pénzügyi támogatásával valósult meg. A dokumentum tartalmáért teljes mértékben a Katház Közhasznú Nonprofit Kft. vállalja a felelősséget, és az semmilyen körülmények között nem tekinthető az Európai Unió és / vagy az Irányító Hatóság állásfoglalását tükröző tartalomnak.