Kezdőlap | Hirek > Kárpát-medence > Szent István nap

Szent István nap

Az idei augusztus 20-át a székvárosban ünnepeltük. Magyarország születésnapját, az államalapítást, s Szent István királyt, az ország fővédőszentjét több tíz ezren ünnepelték kedd délután Budapesten.

A Kossuth téri gyülekezőt követően hatos oszlopokba felsorakozva énekszó mellett meneteltünk a Szent István Bazilikához, ahol 17 órakor kezdődött az ünnepi szentmise. A szertartást Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek vezette. A prédikációt Stanislaw Gadecki poznani érsek, a lengyel püspöki konferencia elnöke tartotta meg, amelyben arra hívta fel a figyelmet, hogy szükségszerű megszabadulni a modern bálványok káros hatásaitól. A körmenet keretein belül lehetőségünk nyílt kísérni a Szent Jobbot.

A szertartást követően az Országházba vonultunk át, ahol Virág András az Összmagyar Cserkész Iroda vezetője köszöntött bennünket. Ezt követően említettek pár szót a kupolacsarnok építészetéről, s a csarnokban lévő szimbólumok jelentőségéről, majd megtekintettük a szakrális tárgyakat, a Szent koronát. Az álló fogadást és megvendégelést követően közösen kivonultunk a parlament elé, ahol végig néztük a 26 ezer látványelemből álló pazar tűzijátékot. Az eseményen több száz cserkész vett részt. Fantasztikus érzés volt együtt ünnepelni más cserkészszövetségek cserkészeivel. A Vajdasági Magyar Cserkészszövetséget hárman képviselték.

Ez úton is köszönjük Virág Andrásnak és Gunda Leventének a program megszervezését.

 

A beszámolót írta: Farkas Zsóka rst