Kezdőlap | Hirek > Kárpát-medence > Szentlászlói és laskói fiatalok...

Szentlászlói és laskói fiatalok vendégségben Magyarországon

Magyarország augusztus 15. és 22. között 18. alkalommal látta vendégül a határain kívül élő fiatalokat. A világ minden tájáról mintegy 350 fiatal érkezett, akik az egy hét alatt fesztiválokat, különböző helyszíneket, kulturális programokat látogattak meg, valamint be is mutatkoztak a magyarországi közönségnek. A horvátországi magyar fiatalokat idén a szentlászlói és a laskói népi tánccsoport tagjai képviselték.

Tizenhét évvel ezelőtt, 1996-ban a Főpolgármesteri Hivatal millecentenáriumi rendezvényei kapcsán merült fel először a gondolat, hogy a főváros határon túli fiatalokat lásson vendégül. Így született meg a Vendégségben BudapestenHatáron túli magyar fiatalok találkozója. Az első években erdélyi, kárpátaljai, vajdasági és horvátországi magyar ifjúsági csoportok voltak az esemény résztvevői, ez mára a Nyugat-Európában és Európán kívül élő magyar származású fiatalokkal bővült.

Idén immár 18. alkalommal rendezték meg az ifjúsági találkozót, amelyre 15 országból 350 magyar nemzetiségű fiatal érkezett. A program lehetőséget ad a meghívottaknak, hogy egy héten keresztül anyanyelvi környezetben lehessenek, és olyan történelmi, művelődéstörténeti ismeretekkel gazdagodjanak, melyekhez otthon nem juthatnak hozzá. A laskói és a szentlászlói Petőfi Sándor Művelődési Egyesület táncosai már nem először vettek részt az eseményen.

- Ezeknek a találkozóknak az a legnagyobb értéke, hogy alkalmat biztosítanak az egyesületek közötti baráti kapcsolatok kialakítására. Székesfehérvári látogatásunknak köszönhetően megismerkedtünk a város történelmével, nevezetességeivel, a városházán Cser-Palkovics András polgármester is köszöntött bennünket - nyilatkozta Ognjenović Zsuzsanna, a laskói tánccsoport vezetője.

A táncosok a számos program mellett három helyszínen is bemutatkozhattak: a budai Várban a Mesterségek Ünnepén, Székesfehérváron a Királyi Napokon, és Gödöllőn is felléptek.

Mindkét csoport tagjai azt mondták, hogy igazán élvezték a magyarországi vendégeskedést, a szervezők tartalmas programokat készítettek a számukra, és az augusztus 20-ai rendezvényekbe is bekapcsolódhattak. A több száz magyar fiatal barátkozását, ismerkedését pedig különböző szórakoztató programok segítették elő.

www.huncro.hr


Hozzászólások (0)

Ehhez a cikkhez nincs hozzászólás.

Van hozzászólása... ?