Kezdőlap | Hirek > Kárpát-medence > Tavasszal indul a bicajos oktatás a...

Tavasszal indul a bicajos oktatás a Hangyasulinál

Az elmúlt években a Zöld SzékelyFöld Egyesület számtalan olyan programot szervezett, amely a kerékpározást népszerűsítette, vagy éppen a meglévő infrastruktúrát igyekezett fejleszteni. A város különböző pontjain a közösségi kártya segítségével kerékpárlezárók kerültek kihelyezésre, a kerékpártároló jött létre, de több éve megrendezésre kerül a Föld napi kerékpáros felvonulás, illetve túraútvonalakat bemutató kiadványok láttak napvilágot.

Nem utolsósorban pedig Bicajsuli néven gyerekek számára szervezett programot, amelyben bemutattuk a legfontosabb közlekedési szabályokat, kerékpáros felszereléseket. A gyerekek kiscsoportokban végigjárták a város legfontosabb pontjait, megfigyelve, hogy hol hogyan kell közlekedni kerékpárral, majd végezetül egy hosszú biciklizéssel, azaz kirándulással zárult a program.

Az egyesület Hangyasuli programja keretében tavasztól újból elindul a kerékpáros oktatás Csíkszeredában és ennek fejlesztésére jó alkalom kínálkozott a február 14-15 Marosvásárhelyen megrendezett Bringa Akadémia képzés.

A Hangyasuli az EGT 2009 – 2014 közötti időszakra vonatkozó támogatásából finanszírozott projekt, a Civil Támogatási Alap Romániában program keretén belül. A projekt összköltségvetése 71.379 euró, amelyből 64.226,82 euró a vissza nem térítendő támogatás.

A magyarországi Vuelta Sportiroda évek óta foglalkozik a kerékpáros gyerekek közlekedésbiztonsági nevelésével. A Marosszéki Közösségi Alapítvány, a Zöld SzékelyFöld Egyesület, valamint a Székelyudvarhelyi Közösségi Alapítvány meghívására Abelovszky Tamás, a sportiroda munkatársa egy képzés keretén belül mutatta be az általuk használt módszereket az érdeklődőknek.

Az elméleti részen túl a résztvevők főként a gyakorlati részét ismerhették meg a Bringa Akadémia programjának, hiszen a hangsúly azokon a módszereken volt, ahogy a gyerekeknek a gyakorlatok során be lehet mutatni a legfontosabb közlekedési szabályokat. A gyerekek szinte kivétel nélkül úgy ülnek kerékpárra, hogy nem ismerik a legalapvetőbb közlekedési szabályokat, pedig ezek elengedhetetlenek, ha biztonságban szeretnénk tudni őket. A gyakorlatok java része a legelemibb közlekedési szabályokat ismertette, és több alkalommal történő elismétlése során igyekezett automatikussá tenni a kerékpározók számára ezeket. A legegyszerűbb elindulástól kezdve (hátranézés, kerékpár úttestre helyezése, kézifék behúzása, felülés, hátranézés, irányjelzés, elindulás), a jobbra, balra kanyarodáson keresztül, egy parkoló autó megelőzésén túl sok hasznos tanácsot lehetett megismerni.

Az itt megismert módszerek minden bizonnyal beépülnek a Hangyasuli tananyag új, márciusi, kerékpározással foglalkozó fejezetébe, és a gyerekek az áprilistól induló képzések során gyakorlatban is megismerhetik ezeket.

 

erdely.ma