Kezdőlap | Hirek > Kárpát-medence > Tégy egy lépést a békéért

Tégy egy lépést a békéért

A Peace Run (Békefutás) a világ legnagyobb váltófutása, amelynek célja, hogy a sport összekovácsoló ereje által fejlessze az egyének, közösségek és nemzetek közötti békét és barátságot. Ez a lépés lehet valódi vagy jelképes. A Békefáklya a Komáromi járásba is megérkezett az elmúlt hétvégén.
A Békefutás célja egy egyszerű gondolatra épül. Ha én teszek egy lépést vagy erőfeszítést a harmóniáért, vagy ha én magam akár csak egy percre is békésebbé váltam, akkor ezáltal a világ is egy picit jobbá lett. Ahelyett, hogy bírálnánk a világot, megtesszük azt, ami a saját felelősségünk: önmagunkban és közvetlen környezetünkben a békére törekszünk. Mindössze azt remélik, hogy rendezvényük hitet és reményt ad ehhez, illetve elgondolkodtatja, és tudatosabbá teszi az embereket ezzel kapcsolatban.
A béke elsősorban nem a háború ellentétét jelenti, hanem a barátság a szeretet és az öröm jelenlétére utal. Ha a futáson résztvevőként vagy nézőként egy kicsit elfeledkezünk a mindennapi stresszről, akkor megérezhetjük a Békefutás igazi lényegét és energiáját. Ezt a jelképes lángot sok millió különböző nemzetiségű, bőrszínű, vallású ­ de szívében és vágyaiban mégis hozzánk hasonló ­ ember töltötte fel tartalommal. Ezt nem lehet nem érezni, mindenkinek mosolyt csal az arcára, és melegséggel tölti el az emberek szívét. S talán ez is segít abban, hogy ma egy kicsit kedvesebbek legyünk másokhoz, s meglátjuk, hogy ők is kedvesebbek lesznek hozzánk és holnap majd megint másokhoz. Ez a pozitív terjedés a jóindulatú cselekedetek lényegi sajátossága. Ha ezt képesek vagyunk közvetíteni, akkor rendezvényünk elérte a célját. A sport az emberek közötti harmónia megteremtésének egy nagyszerű eszköze. Amellett, hogy az egészséges életmódra nevel, játékosan és örömmel tanít meg a közösségi értékekre, segít a csapatszellem és az egység kialakításában.
Idén is sok iskola és sok ezer gyerek és csatlakozik a futáshoz, hiszen a világ jövője szempontjából nagyon fontos az egyéni és közösségi harmóniára nevelés. Meg kell ismerniük, és el kell fogadniuk a világ összes népét, összes kultúráját. A gyermekek különösen nyitottak. A futás öröme, a fáklya látványa és a rendezvény hangulata azonnal magával ragadja őket. Nem kell nekik hosszan magyarázni, hogy mi a futás célja, automatikusan látják és átérzik. Sokszor előfordul, hogy valójában ők tanítanak minket, s az ő őszinte lelkesedésük ad erőt a futóknak, hogy tovább folytassák útjukat. Gyakran hallunk csodálatos és megdöbbentő gondolatokat kis gyermekek szájából, amely azt bizonyítja, hogy teljes mértékben magukévá tették a Békefutás üzenetének lényegét.
A Békefutás a mozgás és a sport összekovácsoló ereje által fejleszti az egyének és közösségek közötti összetartozást és barátságot. A futás dinamikus és felszabadító élményén keresztül a résztvevők lehetőséget kapnak, hogy egyéni erőfeszítést és konkrét lépéseket tegyenek a harmóniáért egy világméretű rendezvény keretében. Bár a Világharmónia futás nem verseny, mégis öntúlszárnyalásra ösztönzi a fáklyavivőket.
Úgy vélik, és úgy tapasztalják, hogy a világnak egyre jobban szüksége van az ilyen és ehhez hasonló érdekmentes rendezvényekre, s az egyes emberektől induló kezdeményezések az egész világra visszahatnak. A harmónia szó hallatán általában a művészetekre asszociálunk: a zene dallamára vagy a képzőművészetek színeire, formáira. Minden egyes emberi lény egy egyedi hangot és egy egyedi színt képvisel a világon. De egy hang nem képes melódiát létrehozni, és egy szín sem képes szivárványt alkotni ­ legyen az bármilyen különleges is önmagában. Harmóniát csak közösen teremthetünk.
A 24.000 kilométeres európai váltó az idei évben 49 országot kapcsol össze. A több mint két évtizedes múltra tekintő rendezvényt olyan híres személyiségek támogatták, mint II. János Pál Pápa, Nelson Mandela, Muhammad Ali, Teréz anya. A Peace Run olimpiai stílusú váltófutás, amelyhez bárki csatlakozhat. A békét jelképező fáklyát egy nemzetközi futócsapat viszi országról országra. A korábbi évek rendezvényeihez hasonlóan az idén is világszerte több tízezer ember kapcsolódik be az 5 kontinens 100 országában az év során párhuzamosan zajló rendezvényekbe. A nemzetközi váltóhoz lakóhelyéhez közel bárki csatlakozhat egy pár lépésre, néhány utcahosszra vagy akár kilométerekre is. A Békefutás ugyanakkor jóval több, mint egy sportrendezvény. A futókat minden településen ünnepséggel köszöntik. Ezeken a helyi harmónia­fesztiválokon a zene, a tánc, az irodalom és a képzőművészet eszközeivel fejezhetik ki a helyi közösségek a harmónia iránti törekvésüket és elkötelezettségüket.
A Peace Run így tulajdonképpen egy ünnepsorozat, amely végigvonul a településeken, országokon és földrészeken, az egész világon. Útján reményt, barátságot és örömöt hirdet. A két Komáromot összekötő Erzsébet hídon adták át, Innen a városháza elé, a Klapka térre érkezett a nemzetközi futócsapat, majd rövid köszöntő után Ógyalla felé vette az irányt. Ógyallán kicsivel hosszabb megállót terveztek, ahol a Békefutás céljáról tájékoztatták a megjelenteket Ógyallán, a Szabadidőközpont diákfutballklubjai és a felnőtt focicsapat tagjai csatlakoztak a futókhoz, hogy közösen érkezzenek a volt jégpálya térségében kialakított strandröplabdapályához, ahol Zemkó Margit polgármester és Viera Györeová, a Szabadidőközpont igazgatója fogadta a futókat.
„Remélem, hogy a Békefáklya lángja az egység, a szolidaritás és barátság szellemét gyújtja meg mindazokban, akik a fáklyát magasba emelik. Dolgozzunk együtt mindannyian, hogy olyan európai közösséget építsünk, amely közös emberi mivoltunk értékein alapszik, hogy olyan világunk lehessen, ahol a béke és harmónia nem puszta szavak a szótárban, hanem valóságként élnek."­ mondta a város polgármestere.
A futás anyagi és politikai érdekektől mentes rendezvény. Az alapító, Sri Chinmoy alapelveit követve, minden országban a helyi szervezők önkéntesen végzik munkájukat, a helyi közösségek szolgálatára, a nemzetközi barátság és megértés jegyében. A rendezvény megszervezésében a szervezők iskolákkal, sportszervezetekkel, települési önkormányzatokkal és állami szervezetekkel működnek együtt. Az élet minden területéről származó nemzetközi futócsapat tagjai saját idejüket és energiájukat szentelik arra, hogy a futás üzenetét a világ minden tájára eljuttassák.
Az öt kontinens 100 országában egész évben párhuzamosan zajlanak a rendezvények. Az európai váltó hossza idén 24 ezer kilométer és 49 országot kapcsol össze. Portugáliából indult februárban és Szerbiában ér véget októberben. A futás mottója: „Tégy egy lépést a békéért!" Üzenete egy egyszerű gondolatra épül: ha én teszek egy lépést vagy erőfeszítést a harmóniáért, vagy ha én magam akár csak egy percre is békésebbé váltam, ezáltal a világ is egy picit jobbá lett.
Szlovákiában június 13. és 15., valamint 21. és 24. között zajlott, illetve zajlik a futás, összekötve Ausztriát, Magyarországot és Csehországot. Június 13­-án a bergi határátkelőn át érkezett hozzánk a staféta, majd Pozsony érintésével Rajkán lépett át Magyarországra. Déli szomszédunknál Mosonmagyaróvár–Győr–Pápa–Ajka–Balatonfüred–Veszprém–Zirc–Oroszlány–Tatabánya–Tata között haladt a váltó a héten, és holnap Dél-­Komáromból kanyarodott vissza az útvonal Szlovákiába. Komárom–Nyitra–Privigye–Máriatölgyes (Dubnica nad Váhom) az útvonal, június 24­től pedig már Csehországban folytatódik a futás.

Miriák Ferenc, Felvidék.ma


Hozzászólások (0)

Ehhez a cikkhez nincs hozzászólás.

Van hozzászólása... ?