Kezdőlap | Hirek > Kárpát-medence > Vajdasági cserkészek Szegeden

Vajdasági cserkészek Szegeden

EFOP-1.12.1-17-2017-00009 Lépj át a határaidon!

A szegedi időtöltésünk már március 9-én, szombaton kezdetét vette. Ekkor indultunk útnak Vajdaságból 124-en, hogy részt vegyünk a 15. alkalommal megrendezett Árvízi Emléknapon, majd az esti A dzsungel könyve c. előadáson, amit cserkészek adtak elő cserkészeknek.

Az Árvízi Emléknap a szokásosnál nagyobb tömeggel és színesebb programokkal fogadott minket. Szabaduló szoba, városi játék, kézműves foglalkozások hada, íjászat, baranta, látványos tudomány és sok minden egyéb. A 15 órakor kezdődő ökumenikus istentisztelet alatt a fogadalmi templomba gyűlt a jelenlevő több mint 1000 cserkész, akik Magyarországon kívül Erdélyből és Horvátországból is érkeztek. A meghitt szertartás után a templom lépcsőjén nagyszerű csokis-epres szülinapi torta várta a résztvevőket, az emléknap 15. jubileumának megünneplése alkalmából. A téren lezajlott tábortűz után az emléknap hivatalos zárása következett.

Az IH rendezvény központban került színpadra A dzsungel könyve c. előadás, ami a budapesti 148. Nagyboldogasszony cserkészcsapat újjáalakításának 30. évfordulója alkalmából jött létre. A jelenlevők rendkívül élvezték a színdarabot, egyes szereplők azonnal belopták magukat a cserkészszívekbe. Állótapssal köszöntük meg az élményt.

Az előadás után a csomagjainkkal a Szegedi Városi Kollégiumba sétáltunk, itt töltöttük az éjszakát, kipihenve a szombati utazás és program utáni nem csekély, de elégedett fáradtságunkat.

Vasárnap a kollégiumban reggeliztünk, majd a táskáinkkal ismét útra keltünk. Miután biztonságba helyeztük azokat a buszainkban, a Dóm templomba mentünk, hogy a vasárnapi szentmisét ott hallgathassuk meg. A mise után még belefért a napirendünkbe egy kis móka-kacagás a Dóm téren. A társaságunkat három csoportra osztva alászálltunk a Szegedi Dóm Látogatóközpont kiállítóterébe. Forgó metódussal mindannyian körbe jártuk a kiállítást, ami a kezdetektől bemutatta a szegedi Dóm templom elődjeit, kitérve arra is, hogy melyik épület meddig állt azon a helyen, ki építette, mikor és mi módon bontották le, bővítették ki vagy rombolták le. Természetesen az 1879-es árvízről és a fogadalmi templom megépítéséről is szó esett. A kiállító terem belsejében még fellelhetőek, megérinthetőek az árpád-kori templom falai. Számos vitrin is sorakozik a jól kialakított bel térben, amikben egyházi kellékek, értékes miseruhák, a régi templomok belsejéből származó díszítőelemek, makettek és sok más izgalmas tárgy sorakozik. Egy rövid ismeretterjesztő film megtekintése és némi szóbeli ismertető után a dóm mellett álló Dömötör-toronyba is bejutottunk. Ennek a toronynak sokáig keresztelőkápolna funkciója volt, de ma már nem használják erre a célra. Odabenn végig néztük a falakon körbefutó freskó jeleneteit és alakjait, ezek mind magyar vagy szegedi vonatkozással bírnak, és több egyházi, bibliai jelenet is megtalálható itt. Mint megtudtuk a névadó, Szent Dömötör, a mai Vajdaság területén levő Sremska Mitrovica-n (Szávaszentdömötörön) született. A látogatóközpontban töltött időnk legizgalmasabb momentuma a legtöbbünk számára a 287 lépcsőfok megtétele utáni kilátás volt, ami a dóm tornyából tárult elénk. Megállapítható, hogy a dóm belül, kívül, alul, felül, közelről, távolról kivételes látványt nyújt. Remek élmény volt közelebbről is megismerkedni az épület részleteivel és történetével.

A kulturális töltekezést egy rövid séta követte az étteremig, ahol az ebédünket fogyasztottuk el.

A hétvége zsongásával a lelkünkben és elménkben indultunk útnak, és tértünk vissza Vajdaságba.

A programunk létrejöttét köszönjük a „Lépj át a határaidon!” projekt támogatásának és a projektiroda munkatársainak.

 

Pásztor Orsolya