Kezdőlap | Hirek > Kárpát-medence > Vendégségben a Magyar Állami...

Vendégségben a Magyar Állami Operaházban

Guiseppe Verdi: Falstaff című operájának főpróbájára kapott meghívást több mint 500 határon túli magyar néző. Legtöbben Felvidékről, a magyar családokkal foglalkozó szervezetek szervezésében vettek részt az ünnepségen.
A meghívás Ókovács Szilveszter, az Operaház főigazgatója jóvoltából történt, immár második alkalommal. Első ízben a Családlánc-mozgalom alakuló ülésén, a Parlamentben kaptak meghívást egy operára. Akkor Erkel Hunyadi előadását tekinthette meg több mint 600 külhoni magyar a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége (KCSSZ) szervezésében. Erről ITT>>> olvashatják tudósításunkat.


Idén a KCSSZ által a Felvidékről részt vettek a határon túli, magyar családokkal foglalkozó szervezeteket: a Mátyusföldi Nagycsaládosok Egyesülete, a pozsonyi és kolonyi Fecske Nagycsaládosok Egyesülete, a Jóindulat polgári társulás, valamint a Csemadok.
A felvidéki meghívottakon kívül Kárpátaljáról, Erdélyből, Vajdaságból, a Muravidékről is érkeztek vendégek. Először vesznek részt ilyen rendezvényen Szlovéniából érkezett magyarok.

Az ünnepség 18 órakor az Operaház főbejáratánál, az Erkel szobor megkoszorúzásával kezdődött, élő zenei aláfestéssel. Koszorút helyezett el Ókovács Szilveszter mb. főigazgató.

A koszorúzást ünnepélyes állampolgári eskütétel követte. Az Operaház épületében a VI. kerületi Önkormányzat és Operaház szervezésében 32-en tettek állampolgársági esküt.
A Magyar Állami Operaház, Falstaff c. darabjának nyilvános főpróbája Arnaud Bernard rendező jelenlétében 19 órakor vette kezdetét. Ókovács Szilveszter mb. főigazgató köszöntötte Hassay Zsófiát, Terézváros polgármesterét; Fülöp Attilát, a család- és esélyteremtési politikáért felelős helyettes államtitkárt.
Fülöp Attila beszédében külön üdvözölte a határon túlról érkezett vendégeket. Köszönetét fejezte ki a KCSSZ-nek a határokon túl mutató, összetartó rendezvények szervezéséért.


A KCSSZ elnöke, Dr. Szabó Endre is részt vett az előadáson. Örömét fejezte ki, hogy sikerült hagyományt teremteni Ókovács Szilveszter nagylelkű felajánlása által. Köszöntet mondott Reményik Miklósnak és Czuzdi Józsefnek, a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége (KCSSZ) koordinátorának.
A három felvonásos lírai komédiát Arnaud Bernard rendezte. Sir John Falstaff szerepében Kiril Manolov volt látható és hallható. 

Az évadnyitó premier, a Verdi-bicentenárium Falstaff-produkciója zökkenőmentesen megy majd le szombaton, szeptember 21-én a televíziós közvetítéssel együtt: az Operaház művészei és dolgozói egyaránt felelősséggel végzik hivatásukat, és nem engedik a közös munka gyümölcsét eltaposni - tartalmazza az épp ma, szeptember 19-én kiadott dalszínházi közlemény arra reagálva, hogy az Operaházi Dolgozók Független Szakszervezete (ODFSZ) a szombati évadnyitóra sztrájkot hirdetett.

Felvidék.ma


Hozzászólások (0)

Ehhez a cikkhez nincs hozzászólás.

Van hozzászólása... ?