Kezdőlap | Hirek > Közép-Bánság > A falusi élet ízei

A falusi élet ízei

Muzslyán bemutatkoztak a kistermelők és gazdálkodók – a főszerep pedig a töpörtőé volt.

Ezerkétszáz kilogramm szalonnából sütöttek töpörtőt szombaton Muzslyán, de még így sem jutott belőle mindenkinek. A töpörtőfesztivál látogatói ezt disznó- vagy birkapaprikással és más, sertésből készült finomsággal, itallal vagy süteményekkel kárpótolhatták. Mert volt miben válogatni. Kísérőrendezvényként pedig farsangi felvonulást tartottak.

A bánáti Muzslyán hatodik alkalommal szervezték meg a Téli Napok nevű rendezvényt, amelyen bemutatták a vidéken élő kistermelők, gazdálkodók termékeit. Az itt élők ugyanis még bíznak abban, hogy a saját gazdaságukon megtermelt javakból – a mai nehéz körülmények között – meg lehet élni. Az idei rendezvény legfontosabb eseménye a töpörtősütés volt.

A nagy érdeklődés eredményeként a friss töpörtőért sorba kellett állni. Gregus József fő szervezőtől hallottuk, hogy összesen 1200 kg szalonnát készítettek elő a rendezvényre – többet, mint tavaly. Az érdeklődésből ítélve jövőre ezt a mennyiséget is növelni kell. Először szerveztek töpörtősütő versenyt, 36 csapat részvételével, óriási érdeklődés mellett. A több mint hetven jelentkező közül nem mindenki vehetett részt a megmérettetésen. A csapatok tíz kilogramm szalonnát kaptak, ebből 150 gramm töpörtőt és egy darab sült szalonnát kellett leadni a zsűri asztalánál.

A határ menti Ótelekről, Temesvár legmagyarabb falujából is voltak vendégek. Elmondták, hogy a disznóölés Romániában már az EU-s szabványok szerint zajlik – bár szerintük a hagyományos módszer jobb volt. A töpörtősütés pedig, ahogy Kozma István, az óteleki Magyarul Magyarokért Egyesület elnöke mondja, mindenhol egyforma. Különösképpen a magyarság körében. Kevés pálinka, sok odafigyelés, és akkor nem sül oda, nem lesz keserű.

Kísérőrendezvényként az idén is megszervezték a farsangi felvonulást. Juhász Törköly Krisztina szervező arról számolt be, hogy a felvonuláson mintegy háromszázan vettek részt, kezdve a Hófehérke óvodásaitól, az iskolásokon keresztül a civil szervezetek tagjaiig. Sok szép maszkot lehetett látni, a cél pedig a tél elűzése volt. Ez részben sikerült is, mert az előrejelzés ellenére szombaton nem volt csapadék Muzslyán.

A rendezvényt a Fókusz klaszter családi vállalkozók egyesülete szervezte, a REMUSZ hagyományápoló egyesület és több muzslyai civil szervezet közreműködésével.

Forrás: Magyar Szó