Kezdőlap | Hirek > Közép-Bánság > A Nemzeti sorskérdéseink harmadik...

A Nemzeti sorskérdéseink harmadik előadásáról

Muzslyán, a Magyar Házban tartották meg a Nemzeti sorskérdéseink című előadássorozat keretében a harmadik estet, amelyen két előadást hallgathattak végig az érdeklődők. A házigazdák nevében Sztojkó József köszöntötte a jelenlevőket, majd Béres Zoltán, a Vajdasági Magyar Civil Szövetség elnöke üdvözölte az egybegyűlteket.

Az est első előadója msgr. dr. Német László, nagybecskereki megyéspüspök volt, aki a mai kor jelenségéről, a társadalmi életben a civil szervezetek jelenlétéről szólt, annak jelentőségéről. Ugyanakkor arra is rámutatott, hogy a civil szervezetek bizonyos módon kihívást jelentenek az egyház és az állam számára, mert a civil szervezetek az önkéntesek segítségével sokkal kisebb forrásokból is meg tudnak valósítani olyan programokat, ahol sok esetben sem az egyház, sem az állam nem tud jelen lenni. Arról is értekezett a püspökatya, hogy a civil szervezetek az állam és az egyház mellett támogatnak olyan fontos feladatokat, amelyek sorsdöntőek lehetnek a nemzetünk számára.

-Az előadássorozat, amelyben részt vettem, valójában a magyar nemzetnek a sorsdöntő kérdéseiről szól itt lent, a Délvidéken. Mivel mi itt lakunk, nekünk ez a fontos, nekünk ez a mi hazánk. Itt, gondolom, hogy a civil szervezeteknek nagyon fontos feladatuk van, mert sok helyre az egyház nem tud elérni, másik részről pedig az államnak a kisebbségi politikája – függetlenül a pozitív jogrendszertől – mégsem annyira hatékony, mit, ahogy azt az ember el tudná várni. Tehát vannak még hihetetlen lehetőségek még a civilek előtt. Az utolsó gondolatom pedig az volt, hogy mindenképpen össze kellene fognunk, és megpróbálni legalább az egyház és a civil szervezetek terén - ha már az állammal úgy, ahogy sikerül is, tudjuk, hogy milyen berendezkedésben élünk -, hogy összefogjunk, és ez által közösen használjuk erőinket az oktatás, a kultúra megőrzése, a hagyományok továbbadásában – mondta msgr. dr. Német László, püspökatya.

Mgr. Hajnal Jenő előadásában a nemzeti sorskérdéseinket, a kérdéseket három témakör köré csoportosította.

-Az anyanyelv, a kultúra, és a közösség megtartó erejéhez és azokhoz a hajszálgyökerekhez, amelyek a nedvet ebből a három, nagyon fontos összetevőből merítik, s amelyek úgy tudnak építeni, erősíteni bennünket, hogy most ebben a nagyon vészes időszakban, amikor az ember csak önmagával tud elfoglalva lenni, a saját munkájával, és megfeledkezik arról, hogy szülőföldje, ősei, múltja, és hagyományai iránt is vannak kötelezettségei, akkor azt hiszem, hogy érdemes ilyenkor ezekről a témákról beszélgetni – nyilatkozta a többi között mgr. Hajnal Jenő, a VMMI igazgatója, aki hozzáfűzte, hogy neki nagyon fontos volt, hogy az anyanyelv megtartó erejére, és arra a felelősségre felhívja a figyelmet, amelyet őseink mindig is tudtak, mert élő szóban, énekben, de őrizni tudták nyelvüket, amely nemzetté, közösséggé tudta összehozni őket, és kultúrát tudott eköré szervezni.

Az estet a Vajdasági Magyar Civil Szövetség szervezte a Fókusz Klaszter - a családi gazdálkodók egyesülete közreműködésével. A rendezvény a magyarországi Százak Tanácsa közhasznú egyesület támogatta.

 

Kónya-Kovács Otília