Kezdőlap | Hirek > Közép-Bánság > CSERKÉSZ EMLÉKTÁBLA AVATÁS MUZSLYÁN

CSERKÉSZ EMLÉKTÁBLA AVATÁS MUZSLYÁN

A Vajdasági Magyar Cserkészövetség első őrse a Turul őrs 30 éve alakult a vajdasági Muzslyán. Szövetségünk alapjait ők fektették le. Az ő kitartó és lelkes munkájuknak elismeréseként állítottunk emléktáblát a muzslyai Szűz Mária Szent Neve templomban 2019.05.03-án.

A magyar cserkészet gyökere a nagybecskereki piarista gimnáziumhoz kötödik. Králik László piarista tanár a nagybecskereki gimnázium 1909/1910-es évkönyvében jelentette meg Baden-Powell Scouting for Boys című könyvének magyar fordítását. A magyar nyelvű fordítás megjelenését követően, 80 év múlva Muzslyán lelkes fiatalok megtalálják a Cserkészet Fiúknak könyvet és megalakítják őrsüket. Az őrsöt Turul őrsnek nevezték el és megkezdték az aktív cserkészmunkát 1989-ben. A Turul őrs munkájának köszönhetően a környező falvakban is megjelentek őrsök és lassan cserkészcsapatok is. A Külföldi Magyar Cserkészszövetségből Szemerédi Tibor (Puma) vezetett fogadalomtételt 1992. február 22.-én Baden Powell a cserkészet alapítójának születésnapján. A Turul őrs tagjai fogadalmat tettek, majd cserkésztiszti képzésen vettek részt szintén a Külföldi Magyar Cserkészszövetség szervezésében. Az ott tanultak alapján Vajdaságban is megindult az őrsvezetőképző és segédtisztképző táborok szervezése és levezetése. A 1990-es évek eseményei sem gördítettek akadályt, hogy a cserkészet Vajdaságban teret nyerjen és számos településen cserkészcsapat alakuljon.

A kezdeti események óta eltelt harminc év.

A mozgalmas harminc év alatt számos csapat-és vezetőképző tábort, csapat- és szövetségi programot, külföldi kirándulást, portyákat és más különböző eseményeket tudhat maga mögött a szövetség.

Mindezen programok ma napig is aktívan folynak immáron 12 cserkészcsapatban 13 településen.

A Turul őrs munkájának köszönhetően indult el a cserkészet Vajdaságban, s immár 30 éve töretlenül jelen van a régióban. A Turul őrs tagjai Kalapis Stojan cst., Gabona Ferenc cst., Zanai Imre cst., Mezei Attila st., Lasanc Károly Flórián és Zónai József cserkészek.

Köszönet a Turul őrs tagjainak kitartó, lelkes és példamutató munkájukért, amellyel egy jó alapot és lendületet adtak a Vajdasági Magyar Cserkészszövetség megalakulásához és további fejlődéséhez.

Legyen minden cserkész számára példa az ő munkájuk!

A cserkész emléktábla avatás szentmisével kezdödőtt. Köszöntőbeszédet mondott Gabona Ferenc cst. a Vajdasági Magyar Cserkészszövetség elnöke és Hajnal Jenő a Magyar Nemzeti Tanács Elnöke. Az eseményen Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkár üdvözlő levele is felolvasásra került. Kalapis Stojan cst., muzslyai plébános megszentelte az emléktáblát majd a Vajdasági Magyar Cserkészszövetség képviselői és a Magyar Nemzeti Tanács elnöke Hajnal Jenő koszorút helyeztek el az emléktáblán. Szombati napon a Magyar Cserkészszövetségek Fórumának elnöke Lendvay Lintner Imre cst., köszöntötte a jelenlévő magyar cserkészszövetségek vezetőit és Szemerdéi Tibor cst. (Puma) visszaemlékezését hallhatták meg a jelenlevők. A Magyar Cserkészszövetségek Fóruma szintén koszorút helyezett el az emléktáblán.

Öröm volt hallgatni a visszaemlékezéseket és a visszatekinteni az elmúlt harminc év első lépéseire.

 

Farkas Zsuzsanna cst.

Vajdasági Magyar Cserkészszövetség alelnöke