Kezdőlap | Hirek > Közép-Bánság > Együttműködésből biotermelés

Együttműködésből biotermelés

Az organikus termelést népszerűsítették Lukácsfalván a Biotermelés óvodától egyetemig elnevezésű projektum keretében. A helybeli diákokon kívül jelen voltak a szentmihályi, nagybecskereki és muzslyai diákok is. Az előzményt illetően, elmondható, hogy idestova két éve írt alá együttműködési szerződést a lukácsfalvi Fehér tó Hagyományápolók és Környezetvédők Egyesülete a nagybecskereki Sonja Marinković Általános Iskolával. A tervük, hogy közös projektumokat dolgozzanak ki a továbbpályázás érdekében. A mostani projektum szerint a nagybecskereki iskola kihelyezett tagozatához, a lukácsfalvihoz tartozó, 1700 négyzetméternyi földterületet karban tartják, ahol biotermelés folyik. A Fehér tó egyesület illetékesei egy magas kerítéssel választották el a kertrészt az iskola sportpályáitól, hogy mindkét helyszínen folyjék a zökkenőmentes munka. Az egyesület tagjai megszerezték a tanúsítványokat a biotermékek előállításához, a Fehér tó Biofarm működtetéséhez, így az egészséges élelmiszerek termelése adott.

A projektumban részvevő gyerekek megtekinthették az iskola melletti parcellát, igaz most ott nem volt semmi látványos, ám a szervezők szerint a tavaszi időszakban is végig lehet kísérni a munkafolyamatot, esetleg a jövőben még fóliasátrakban is lehet gondolkodni. A Fehér tó egyesület székházában több összefoglaló előadást hallhattak a fiatalok, akiknek közben szórólapokat is kiosztottak, hogy továbbítsák akár szüleik felé az organikus termelés hírét.

Balanyi Sándor, a Fehér tó – HÁKE elnöke beszámolt a projektum célkitűzéseiről is, ami szerint fontos az egészséges környezet megvédése, a Közép-bánáti régióban az organikus termelés fejlesztése, a biotermelés népszerűsítése a termelők, fogyasztók körében, de az oktatási intézmények, egyesületek bevonásával is foglalkozni kell, céljaik között szerepel az ökoturizmus beindítása is.

A kezdeményező szerepét betöltő Fehér tó Hagyományápoló és Környezetvédelmi Egyesület továbbra is együtt szeretne működni a nagybecskereki Sonja Marinković Általános Iskolával, kapcsolatokat építene ki a muzslyai Fókusz Klaszter, családi vállalkozók egyesületével, a Háló Vajdasági Fejlesztési Alappal, a nagybecskereki Mezőgazdasági szakközépiskolával, a Balanyi Biofarmmal, a Szerbiai Organikus Alappal, a belgrádi Media Master, valamint a nagybecskereki Biolife áruforgalmazó céggel.

 

Kónya-Kovács Otília