Kezdőlap | Hirek > Közép-Bánság > I Tanyasi fesztivál

I Tanyasi fesztivál

III Nemzetközi Téli Kiállítás

Muzslyán 2014. január 17-18-án a III. Nemzetközi Téli Kiállítás keretében tartották meg az I. Tanyasi Fesztivált, amelyen a Klaszter Fókusz Családi Gazdálkodók Egyesülete ezúttal a falusi turizmust kívánta népszerűsíteni.


A fesztivál fő támogatói a tartományi mező­gazdasági és a gazdasági titkárság, valamint a sza­badkai Háló Fejlesztési Alap voltak. A rendezvény három részből állt, az egyik mozzanatát képezte a Muzslai Petőfi Sándor MME előtti téren kialakított tanyasi udvar, ahol a régi, hagyományos disznótort mutatták be a délelőtt folyamán. Mangalica disznót vágtak, amelynek húsát úgy dolgozták fel, mint régen. Szalmával pörkölték, régi eszközöket használtak, és kisütötték a helyszínen a zsírt, lett bőven töpörtyű (amit mindenki meg is kóstolhatott), kolbász, hurka, sőt varslit is készítettek.

A fesztivál másik mozzanatát képezte az egyesület nagytermében kialakított kiállítási rész, 28 standon mutatkoznak be a családi gazdálkodók, akik a termékeik legjavát hozták el, illetve kínálták mindazt, amit termelnek, amivel foglalkoznak, amiből élnek. Jelen voltak a tejtermelők, az állattenyésztők, a méhészek, a borászok, a biotermelők, ugyanakkor a szorgos asszonyok kézimunkáikat is közszemlére bocsátották, hagyományos süteményeiket is árulták, valamint a kiállítók között helyet kaptak az ajándéktárgyak kidolgozói, és a régiségek gyűjtők is. A hagyományápolók tanya-makettel rukkoltak ki, amelyet gondosan készítettek el erre az alkalomra.

A hivatalos megnyitón elsőként Hallai Zoltán, Muzslya helyi közösség tanácselnöke köszöntötte az egybegyűlteket, majd Madarász Gyula, a Fókusz Klaszter, családi gazdálkodók egyesületének elnöke a megnyitón elmondta, szerinte jó alapokat készítettek elő a jövőben esedékes sikerekhez, mert a hozzájuk csatlakozók határozottak abban, hogy a falun szeretnének élni és dolgozni, ahol értékesíteni szeretnék a kitermelt portékáikat.

A fesztivált Tratnjek Stanko, helyi plébános áldotta meg, majd Ivan Bošnjak, Nagybecskerek polgármestere nyitotta meg, hangsúlyozva, hogy a városhoz tartozó többi helyi közösség tanulhatna ettől a közösségtől, mert példamutatókká váltak az ilyen manifesztációk megrendezésében. A megnyitót követően fellépett Muhi Dán­iel, szólóénekes, a művelődési egyesület Tiszavirág néptánccsoportja és citera­zenekara, továbbá Sárkány Zoltán szavaló és Sípos András is, aki megzenésített verseket, mondókákat adott elő.


Hozzászólások (0)

Ehhez a cikkhez nincs hozzászólás.

Van hozzászólása... ?