Kezdőlap | Hirek > Közép-Bánság > Kakasok a bográcsban

Kakasok a bográcsban

Magyarcsernyén megtartották az V. Kakaspörköltfőző versenyt

Április 20-án  a helybeli Nőszervezet és Kézimunka szakkör szervezésében megtartották  az  V. hagyományos Kakaspörköltfőző versenyt Magyarcsernyén.  A vadászcsárda környékén tartott összejövetelen mintegy harmminc csapat vett részt, helybeliek,   a környező településekről, Zenta környékéről, Vajdaság legdélibb magyarlakta településéről, Székelykevéről is érkeztek, de voltak Zlatibor környékéről, Zlakusa faluból és Magyarországról, Nagyszénásról is.  

            A főzőversenyen dr. Szilágyi Gyöngyi, helybeli orvosnő üdvözölte a vendégeket, majd  ft. Szemerédi Pál plébános  megáldotta a résztvevőket. .

             A biráló bizottság tagjai Ments András (Budapest), a Magyar Fehérasztal Lovagrend tagja, Biacsy László, Mátyás király Kerekasztal lovagja, Mészáros Béla, a Magyar Fehérasztal Lovagrend tagja, dr. Szilágyi Gyöngyi orvosnő és a kikindai Stupin Radovan, a Vajdasági Halászléfőzőverseny fődijasa 2010-ben. Ments András röviden ismertette, hogyan főzik a jó pörköltet. Elmondta, hogy különösen Bánságban többen tévednek, amikor sok hagymát tesznek a pörköltbe, hogy jó sűrű legyen. -Ez tévedés, nem a sok hagyma a titka a jó pörköltnek – mondta.

            A biráló bizottság értékelése alpján a jegjobb kakaspörköltet a Szénási kakasok főzték, második a zentai Bogdán Zsófia, a harmadik pedig a helybeli Nőszervezet csapata.   Különdijat kaptak a zlakuszaiak, az oromparti Dús Hús, a helybeli KÉK (Keresztény Értelmiségi Kör helyi szervezete)  csapat, a székelykeveiek csapata, a zentai Balla Gyula és a helybeli Barátok csapata. (fiatal gyerekek csapata)  

            Az ünnepi művelődési műsorban felléptek a  helybeli Petőfi Sándor Általános Iskola versmondói és az Ady Endre Művelődési Egyesület asszonykórusa.

            A verseny ideje alatt reggeltől estig szólt a zene, a jó hangulatról a muzslyai Palatinus Ervin és a helybeli  Bánáti vándorok gondoskodtak.