Kezdőlap | Hirek > Közép-Bánság > Közösségépítők

Közösségépítők

Építő- és gyermektábor Módoson

 Kézműves-foglalkozás közben Kézműves-foglalkozás közben

Az Ágoston Sándor Alapítvány tagjai építőtábort szerveztek Módoson, az alapítvány tulajdonában lévő Magyar Ház udvarán. Egy hét alatt kilenc teológus és építészhallgató elbontotta a mintegy ötvenméteres, lassan életveszélyessé váló téglafalat, és új kerítést varázsolt a helyére. Amíg a fiúk bontottak és építettek, a lányok alaposan kitakarították a házat. A szervezők fájlalják, hogy csak két helybéli segített nekik, holott a közösségi házat nekik szánták.

Ebbe a közösségi házba érkezett hétfőn harmincnál több gyerek a bánsági szórványtelepülésekről: Bókáról, Nezsényből, Torontálvásárhelyről, Beodráról, Káptalanból és Módosról. Hét lelkes teológus foglalkozik velük.

A napot áhítattal kezdik, amikor példaképekről, erkölcsről (bűn, megbocsátás), a megváltásról, Saulról, Sámuelről, Dávidról, Jézusról és Pálról hallanak a gyerekek, két korcsoportra osztva: az egyik a tizenegy év alattiak, a másik az ennél idősebbek. Ezt énektanulás követi, ami nagyon fontos része a keresztyén nevelésnek. Utána kézműves-foglalkozással, játékokkal és sporttal töltik ki az időt.

Pénteken Ki mit tud? és tábortűz lesz, szombaton délután pedig a záróműsort a szülők és más érdeklődők is megtekinthetik majd.

A tábor nyelve a magyar. Sok táborlakó gyerek vegyes nyelvi közegből érkezik. A hithez és a nemzethez való kötődést szeretnék szorosabbra fűzni a szórványban élő magyarok körében.

Horváth Mariann, a tábor főszervezője elmondta, hogy pályázati pénzből nemcsak a kerítést építették meg, hanem sikerült új sátrakat, asztalokat és székeket is vásárolni a háznak. A sok siker mellett egy dolog mégis beárnyékolja a közösségépítő fiatalok tenni akarását: az ajándékba szánt székek egy részét a vámszervek nem engedték behozni az országba.

Az Ágoston Sándor Alapítvány tagjai jövőre is terveznek építőtábort: a telek végén található gazdasági épületeket szeretnék lebontani. Ezzel több helyet nyernének az udvarban a játékos foglalkozások számára. A tábor népszerűségét az évek óta visszajáró táborlakó gyerekek igazolják.

(VajdaságMA)


Hozzászólások (0)

Ehhez a cikkhez nincs hozzászólás.

Van hozzászólása... ?