Kezdőlap | Hirek > Közép-Bánság > Megnyílt a hetedik Civil Központ

Megnyílt a hetedik Civil Központ

Muzslyán, a helyi közösség épületében megnyílt a Közép-bánsági Civil Központ, amely immár a hetedik ilyen jellegű iroda, amely a civilek munkájához járul hozzá. Két év után valóra vált a Magyar Nemzeti Tanács Civil Konzultatív Testületének terve, hogy hét civil központot hozzanak létre a Délvidéken. A már meglévők közül kettő a tömbben, Szabadkán és Zentán működik, a többi négy civil iroda pedig a szórványban tevékenykedik, mégpedig Zomborban, Kisoroszon, Temerinben és Újvidéken, és ugyancsak a szórvány civil egyesületeit istápolja ezentúl a Közép-bánsági Civil Központ is. Ennek az újonnan megnyílt központnak a helybeli Fókusz Klaszter, családi vállalkozók egyesülete lesz a működtetője, amelynek  két munkatársa lesz, mégpedig Törköly Krisztina és Zsáki Ervin.

Madarász Gyula, a klaszter vezetője elmondása szerint nagyon fontos, hogy együttműködésre buzdítsák a civil szférát.

-Ha a terület fejlesztéséről, a magyarság megmaradásáról beszélünk, akkor a jövőben az együttműködésben kialakított célok, projektumok lesznek a nyerők. Ennek a civil központnak ez lesz részben a feladata, hogy feltérképezze a társadalmi életünk részvevőit, hogy akik együttműködést szeretnének, megjelenjenek az adatbázisokban, és utána érett projektumokat, célokat tudjunk közösen kidolgozni. Így érhetjük el az igazi fejlődést a környékünkben – mondta a Fókusz Klaszter elnöke, Madarász Gyula. 

Dr. Zsoldos Ferenc, az MNT Civil Konzultatív Testületének elnöke szerint az MNT által elfogadott ötödik stratégiából, a civil stratégiából kitűnik, hogy a civileknek éppen egy segítő hálózatra van szükségük.

-A központok vezetői napi kapcsolatban vannak egymással, járják a terepet és bármikor kapcsolatot tudnak teremteni Vajdaság másik pontján levő civil központtal. A hálózathoz kapcsolódik egy pénzügyi szakember és egy jogász is, akik segítik a civilek munkáját – mondta dr. Zsoldos Ferenc.

A megnyitó alkalmára mindegyik civil központ képviselője jelen volt, akik átadták tapasztalataikat az új kollégáknak, és egyben az ünnepségre meghívott helyi és környékbeli civil szervezetek képviselőinek is fontos információkat tolmácsoltak, így a civil egyesületek képviselői a helyszínen, első kézből értesülhettek a civil központok munkájáról, azokról a lehetőségekről, amelyekkel a jövőben élhetnek, különös tekintettel a pályázásról, kihasználva a külföldi ajánlatokat is.

 

Kónya-Kovács Otília