Kezdőlap | Hirek > Közép-Bánság > Messze van a kicsi falum

Messze van a kicsi falum

Tóbaiak IV. találkozója

Július 20-án Tóbán lezajlott a Tóbaiak 4. találkozója. Az egész napos rendezvényre mintegy 350-en gyűltek össze. Szabadkáról reggel fél 9 felé egy egész busszal érkeztek a Tóbáról elszármazottak. De jöttek még vendégek Nagykikindáról, Kisoroszról, Tordáról, Nagybecskerekről, Óbecséről, Magyarcsernyéről, Újvidékről továbbá Magyarországról, Ausztriából stb. is. Nagy volt az ölelkezés a régi és új ismerősökkel, egykori osztálytársakkal, valamikori tanítványokkal, barátokkal, rokonokkal, szomszédokkal.

A 10 órakor kezdődő szentmisét Szemerédi Pál tiszteletes celebrálta. A színes virágokkal díszített Szentháromság-templom megtelt hívőkkel. A szentmisét közös ebéd követte, melyre az iskolaudvarban felállított sátorban került sor.

Délután 16.30-kor a szervezők művelődési műsort készítettek, melyben felléptek a helyi óvodások, alsósok, felsősök, a Fehér Rósza Asszonykórus, Juhász Katalin és Szántó Tivadar énekesek. A műsort Palatinus Oszkár nyolcadikos tanuló vezette, köszöntőt pedig Szántó Tivadar szervező és a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület titkára mondott.

A kultúrműsor után a tóbai emlékparkban Lackó Farkas Erzsébet a helyi közösség tanácselnöke és Losonc Lóránt elnökhelyettes koszorút helyezett el a II. világháborúban elesett harcosok emlékművénél. Alkalmi beszédet mondott Balázs Dezső, a VMSZ helyi szervezetének elnöke.

18 órakor a Tűzoltó Egyesület fiatal lánycsapata versenyszámot mutatott be. Ők az elmúlt községi és körzeti megméretettéseken is kitűnően szerepeltek.

A nap folyamán mindenki megtekinthette a Tűzoltók otthonában megrendezett kiállítást régi tárgyakról, eszközökről, képekről. Illetve fiatal tehetséges képzőművészek, kézimunkázók alkotásaiban is gyönyörködhettek. A Nőszervezet tagjai saját kezűleg készített dísztárgyakat (kistányér, pálinkáspohár (stampli), hamutálca, befőttesüveg) árultak. Ezenkívül két óriási tortát is sütöttek, amit a vacsora után szolgáltak fel a megjelentek nagy-nagy örömére.

A bál este 8 óra körül kezdődött. Vacsora után következhetett a mulatozás, táncolás. A talpalávalót a kikindai Betyárok húzták. Vidám hangulatban röppent el az idő a hajnalig tartó mulatságban.

A szervezők elégedettek. Hangoztatták, hogy megérte a sok fáradozást, szaladgálást, készülődést, hiszen jókedvű, mosolygós soha el nem feledő arcokat, ölelkező, jókedélyű valamikori és jelenlegi tóbaiakat látni nagyon jó dolog. Megígérték, hogy három év múlva a bánáti kis falu csöndjét újra a találkozó zaja fogja megtörni.