Kezdőlap | Hirek > Közép-Bánság > Pásztornap - tizedszer

Pásztornap - tizedszer

A muzslyai Amatőr Szakácsok és Hagyományápolók Egyesületének tagjai immár tizedik alkalommal szervezték meg a Pásztornapot, amely ezúttal is nemzetközi jelleggel bírt, ugyanis a manifesztációra Magyarországról és Szlovéniából is érkeztek vendégek.

A rendezvényen több újdonság is volt, amit a jubileumi ünnepségre időzítettek a szervezők. Az egyik mozzanat, hogy nem törzskönyvezett juhászkutya-kiállítást rendeztek, amelyre mintegy 30 gazda nevezett be, hogy bemutassa kedvencét.

Ezúttal volt egy fotókiállítás is, amelyen Janko Levanič fotós a muzslyai és a szlovéniai hagyományőrzők nyolcéves barátságáról készült sorozatát is bemutatták. Az idén is megtartották a hagyományos sütemények versenyét, és a házi pálinkákkal is versenybe szálltak a pálinkafőzők. A sós süteményeknél - a hölgyek meglepetésére - a győztes a helybeli Emán Pál lett, az édes sütemények mezőnyében pedig a gyöngyösi Farkas Jánosné süteménye volt a legízletesebb. A házi pálinka kedvelőinél több kategóriában értékelt a zsűri, és a döntésük alapján az erzsébetlaki Aleksandar Ric szilvapálinkájáért első díjat, és fügepálinkájáért különdíjat kapott, az ugyancsak erzsébetlaki Zlatko Nadlovski eperpálinkája bizonyult a mezőnyben a legjobbnak. A muzslyai Stevan Nestrov körtepálinkájával, az ugyancsak helybeli Barta Mária szőlőpálinkájával érdemelte ki az első helyezést. Birs-, alma- és cseresznyepálinkájáért ugyancsak első díjat, míg meggypálinkájáért különdíjat érdemelt ki a muzslyai Nehéz Csaba. Ábrahám Ernő Muzslyáról pedig a legjobb barackpálinkáért vehette át a díjat.

A Pásztornapon első alkalommal "ismerkedhettek" a jelenlevők az őseink életmódjával, a temerini Hunor egyesület íjászai és hagyományőrzői bemutatták a jurtát, és az íjászat fortélyait, de az eleink életéről is előadást tartottak. Ugyanakkor a helybeli, a felsőhegyi és a lukácsfalvi kancsikások is bemutatták ügyességüket.

A versenyek tekintetében nem maradhatott el a birkapaprikás-főző verseny sem, összesen 30 csapat nevezett be erre a megmérettetésre, akiknek a főztjét mesterszakácsok értékelték és rangsorolták. Az idei verseny győztese a nagybecskereki Smiljka Malešev, a második díjat Sziveri Mihály érdemelte ki, a harmadik helyre került az erzsébetlaki Rácz János, a negyedik helyezett lett a nagybecskereki Goran Reljić, az óécskai Simić Miodrag pedig ötödik helyen végzett.

A Pásztornap "koronájaként" a Juhászbál zárja a programot, amelyben akár a hajnali órákig is mulatozhatnak a vendégek.

 

Kónya-Kovács Otília


Hozzászólások (0)

Ehhez a cikkhez nincs hozzászólás.

Van hozzászólása... ?