Kezdőlap | Hirek > Közép-Bánság > Segítség a vezetésben

Segítség a vezetésben

A Vajdasági Magyar Cserkészszövetségben megvalósult a harmadik MentŐv program. A programot a csapatmentori hálózat MentŐv mini projekt tagjai hozták létre.
 
A MentŐv program olyan leendőbeli vezetőknek szól, akiket csapatparancsnokuk vezetőhiány miatt őrsvezetéssel bízott meg, vagy épp nagy dilemmában vannak, hogy rálépjenek-e a vezetés útjára. A harmadik MentŐv program a Torontál Cserkészkörzet, 47.számú II. János Pál cserkészcsapatában került megszervezésre, a szorvány magyar településen Szentmihályon. Szabó M. Cecília, csapatvezető, 47.számú II.János Pál cserkészcsapat: - Azt gondolom a cserkészet Szentmihályon egy kis Oázis, ahol a gyerekek meríthetnek szellemi-lelki erőt ebben a zűrös világban. Így közös a kincs amit a cserkészetben találunk. Nagyon jól jött a MerntŐv Szentmihályon, hiszen a foglalkozásokon múlik, hogy szívesen és örömmel lesznek akár a kiscserkészekből nagycserkészek. Szerintem azok a cserkészek akik részt vettek a képzésen jól megfogják állni a helyüket és lelkesen vezetni az őrsi foglalkozásokat. Nagyon köszönjük ezúton is Rékának, csapatmentorunknak a fáradozását. A program ismerkedéssel indult, majd egy intenzív csapatépítő játékban vehettek részt a résztvevők, melynek során megismerhették a helyi érdekességeket, önmagukat és azt, hogyan tudnak csapatban dolgozni. Ezt követően műhelymunka következett, ahol a cserkészek Dixit kártyák segítségével elmélyülhettek a csapatban való szerepkörükkel kapcsolatos kérdésekben. A program felölelt egy minta őrsi foglalkozást is, amivel a legtöbbet foglalkoztak a résztvevők a nap folyamán.
 
Gulyás Annamária, résztvevő, Pillecukor őrs, 47. számú II.János Pál cserkészcsapat: - Az egész program nagyon tetszett! Érdekes volt és sok jó dolgot tanultunk. Egy percig sem unatkoztunk. Összeségében egy nagyon szuper élménnyel lettem gazdagabb! Nekem legjobban a játékok tetszettek és hogy játszva tanultunk. Talán kiemelném a délelőtti csapatépítő játékot ami biztos örök emlék marad mindenkinek. A vezetéssel kapcsolatban is megtapasztaltam hogy sokkal érdekesebb ha játszva tanulunk, és hogy hogy kell egy igazi élménydús foglalkozást tartani.
 
Úri Szűcs Réka, Kárpát-medencei koordinátor, képzésvezető, Vajdasági Magyar Cserkészszövetség: - Fontosnak tartam , hogy a szorvány településeken is működjenek cserkészcsapatok. Jelenleg a helyi csapatban aktívan folyik a munka, viszont szüksége van a fiatal vezetőkre. A csapatban még nincs képesített vezető, ezért volt nagyon jó alkalom az idősebb cserkészek számára, hogy résztvehettek a MentŐv programon. A képzés egyik fő célja, hogy motiváljuk a résztvevőket arra, hogy képezzék tovább magukat a nekik megfelelő vezetőképzésben. Ez mellett elegendő tudást igyekszünk átadni, ami segíti a képesítetlen vezetőket, hogy boldoguljanak a vezetés útján mindaddig, amíg nem végeznek el egy nekik szánt vezető-képző tábort. A képzésen a hangsúly a játszva tanuláson volt, így a résztvevők gyakorlati tudással gazdagodhattak. Zárás képp sok hasznos gondolat foglamazódott meg amit mindenki hazavihetett utravalónak, és a gondolatok segítségével bátrabban indulnak el a vezetés útjána jövőben. A programot a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatta.