Kezdőlap | Hirek > Közép-Bánság > Új szolgáltatással bővül a...

Új szolgáltatással bővül a nagybecskereki Püspökségi Caritas tevékenysége

A nagybecskereki Püspökségi Caritasban képzést tartottak szerdán a budapesti Magyar Máltai Szeretetszolgálat képviselői a hamarosan beinduló, jelzőrendszeres házi gondozás kapcsán. A kilenc ápolónővér, akik Nagybecskereken, Muzslyán, Magyarcsernyén és Tóbán tevékenykednek, megismerkedtek ezzel az új lehetőséggel, következő lépésként pedig a Caritas védencei közül 20-at választanak ki, akik az új szolgáltatás részesei lehetnek a kísérleti időszakban.

Az előadást, a képzést Győri Dani Lajos, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat ügyvezető alelnöke tartotta: a nővéreknek elméletben és gyakorlatban mutatta be a távfelügyeleti rendszer működését. A projektum vezetője Adányi László - aki a Magyar Máltai Szeretetszolgálatban nemcsak katasztrófa elleni védelemmel foglalkozik, hanem nemzetközi fejlesztésekkel is - elmondta, hogy Magyarországon több mint tíz éve működik ez a rendszer, és ha a nagybecskereki próbaidőszak beválik, ennek mintájára Szerbia bármely részén bevezethető lesz a jelzőrendszeres házi gondozás.

A nagybecskereki önkormányzatból is jelen voltak ketten a bemutatón, képzésen, akikkel a jövőben arról is tárgyalások folynak majd, hogyan tud hozzájárulni a város ehhez a projektumhoz, hogy az még hatékonyabb legyen az idős, magányos emberek gondozásában. Ebben az évben a Caritas tevékenységére 2,5 millió dinárt hagytak jóvá a városatyák, ez a támogatás 200 ezer dinárral több, mint az elmúlt évben kiszavazott összeg.

A Püspökségi Caritas egyébként 13 éve kezdte meg tevékenységét a házi gondozás terén, és azóta folyamatosan segítik az idős polgártársaikat. Nagybecskereken 130-150 idős, beteg embert látogatnak, Magyarcsernyén és Tóbán a védenceik száma mintegy 100 személyt tesz ki.

 

Kónya-Kovács Otília

Forrás: VajdaságMA