Kezdőlap | Hirek > Nyugat-Bácska > Európa kicsiben a zombori főutcán

Európa kicsiben a zombori főutcán

Az EU-t népszerűsítő egész napos programot szerveztek tegnap Zomborban, Európa hete alkalmából. A Nyitott Európa elnevezésű rendezvénysorozat megannyi eseményt foglalt magában. Ebből az alkalomból a városba látogatott Kádár Eszter Luca első titkár, az EU szerbiai tájékoztatási, kommunikációs és médiaosztályának vezetője, valamint tagországi képviselőként Alain Kundycki, a Belga Királyság szerbiai nagykövete. Vasa Relić polgármester-helyettes, Pribilla Attila, a polgármester oktatásügyi segédje és Saša Torlaković városi tanácstag folytatott velük megbeszélést.

A főutcán a legkisebbeket játékpoligon várta, Európáról szóló interaktív kvízen vehettek részt a gyerekek, a polgárok videokabinban nyilatkozhattak arról, mit gondolnak Európáról és az Európai Unióról, valamint Szerbia és az EU kapcsolatáról.

Karikatúrakiállítás nyílt az Ókontinensről, amelyet május 25-éig a Laza Kostić Képtárban láthatnak az érdeklődők.

A főutcán felállított színpadon fellépett a Iuventus Cantat ifjúsági énekkar, a Szent Gellért Német Egyesület színjátszó gyerekcsoportja, a Tarka Hangok városi gyerekénekkar, a Ravangrad Városi Művelődési Egyesület, standot állított a főutcán a felsorolt civil szervezetek mellett a Soopen, a Zombori Edukációs Központ, a Zombori Ifjúsági Boom, valamint a városi önkormányzat.

A délután folyamán a Veljko Petrović Gimnázium és a Közgazdasági Középiskola tanulói beszélgethettek az Európai Uniót képviselő vendégekkel.

Kádár Eszter Lucát kérdeztük, hogyan látja Szerbia és az Európai Unió viszonyát.

– Nehéz időszak ez Szerbiának, attól függetlenül, hogy sokkal több a kézzelfogható előrelépés, mint ahogy azt az emberek gondolják. A közvélemény nem túl támogató Szerbia EU-s csatlakozásával kapcsolatban. Ennek több oka van: egyrészt a koszovói kérdés, másrészt az, hogy sokan úgy érzik, túl sokáig tart a csatlakozási folyamat, holott ha összehasonlítjuk más országokkal, akár Horvátországgal, vagy akár annak idején Magyarországgal, nem is annyira hosszú ez a folyamat.

Az elmúlt négy évben, amióta én itt vagyok, rengeteg előrelépés történt, egyrészt a vízummentes beutazás a schengeni térségbe, másrészt Szerbia 2009 végén hivatalosan kérte a tagságot. Kedvező elbírálást kapott, és tagjelölti státust szerzett márciusban, most pedig azt várjuk, hogy a csatlakozási tárgyalásokra kapjunk időpontot. Azt hiszem, hogy ezekkel együtt meg a Belgrád és Priština közötti legutóbbi sikeres dialógus eredményeképpen erre igazán jó az esély, és ennek nyomán vélhetően kedvező változások lesznek a közvéleményben is – nyilatkozta az első titkár, majd így folytatta:

– El kell mondanom – és ez nagyon fontos –, hogy az EU nemcsak politikáról, hanem elsősorban az emberekről szól, és pont ezt próbáljuk elmondani az embereknek. Az Európai Unió demokratikus, és az egész folyamat is demokratikus, a végső szó az állampolgáré, és a legvégén Szerbia állapolgárai fogják kinyilvánítani, hogy akarják-e az EU-tagságot vagy nem, ehhez azonban megfelelő információval kell rendelkezniük. Ezt próbáljuk megkönnyíteni különböző módon, barátságos rendezvényekkel.

fczs