Kezdőlap | Hirek > Nyugat-Bácska > Mézeskalácshíd

Mézeskalácshíd

Süteményfesztivállal a közeledésért

A zombori Magyar Polgári Kaszinóban a múlt szombaton tartották meg a Nyugat-bácskai Hagyományőrző Süteményfesztivált. Délután öt órakor a nagyteremben többnemzetiségű művelődési műsort adott a zombori Ravangrad és Vladimir Nazor, a bácskertesi Petőfi Sándor Művelődési Egyesület, valamint a budapesti Regélő Fehér Táltos Dobcsapat. A kalácskiállítás és süteménykóstoló során a látogatók a kupuszinai mákos rétes, a szerb túrós, húsos és spenótos gibanica, a horvát prstac, gibanica, sós pogácsa és kifli, az albán baklava, a német kuglóf és a magyar fánk között válogathattak.
A süteményfesztivál volt a nyitórendezvénye a szegedi székhelyű Eurotender Egyesület és a zombori Magyar Polgári Kaszinó Határ menti Főző Hálózat elnevezésű projektumának. 
A projektum a gasztronómia eszközével kíván hozzájárulni a Magyarország–Szerbia határ menti régióban élő kisebbségek befogadásához és integrációjához, valamint az itt élő emberek közötti kulturális párbeszéd kialakulásához, illetve megerősítéséhez. Célja a különböző nemzetiségek és etnikumok kulturális identitásának és értekeinek őrzése és fejlesztése a kölcsönösen gyümölcsöző egymás mellett élés javítása érdekében.
A folytatásban a határ mindkét oldalán 4-4 gasztronómiai szeminárium kerül megszervezésre, amelyeken a különböző kisebbségi közösségek bemutathatják hagyományos ételeiket és azok elkészítési módját. Egy nagyszabású gasztronómiai fesztivál is megrendezésre kerül a projektum keretében Magyarországon, ahol a főzőversenyen még közelebb kerülhetnek a projektum célcsoportjának tekintett közösségek.
A projektum láthatóságához hozzájárul egy, a rendezvényeken összegyűjtött recepteket tartalmazó kétnyelvű (magyar–szerb) szakácskönyv, és egy dokumentumfilmet is forgatnak a rendezvényeken.


Hozzászólások (0)

Ehhez a cikkhez nincs hozzászólás.

Van hozzászólása... ?