Kezdőlap | Hirek > Nyugat-Bácska > Teljes fölújítás alatt a Kaszinó

Teljes fölújítás alatt a Kaszinó

Lassan a város egyik legimpozánsabb épületéve alakul a Magyar Polgári Kaszinó. Tavaly számos munkálat nyomán új külsőt kapott a zombori magyarság kulturális székhelye, most belefogtak a belső renoválásba. Elsőként az illemhelyeket újították föl, most a nagyterem került sorra.

– A magyarországi Emberi Erőforrások Minisztériuma meghívásos pályázatán elnyert összegnek köszönhetően 2014 októberében kezdődtek a munkálatok. Akkor lebontottuk a düledezőben lévő, használaton kívüli tekepályát és nyári konyhát, helyébe egy multifunkcionális épületet emeltünk. Ezt követően a Pécsi Tudományegyetem orvosi karának támogatásával a leendő ápolóképző főiskola szükségleteire további támogatást nyert a Kaszinó. Ebből az utcai részre, ahol egy fedett terasz állt, két tantermet emeltünk, egyben összekötöttük az épület új utcai részével, ahol két üzlethelyiség működik. Az említett támogatási keretből újítottuk föl a mosdókat, most kezdtünk bele a nagyterem megújításába. Amennyiben marad valamennyi pénzünk, az előcsarnokot is rendbe hozzuk – hallottuk Cselenák Kornéltól, a Kaszinó ügyvezető titkárától.

A színpadot is magába foglaló terem új, a korábbihoz képest valamennyire leengedett mennyezetet kapott, a régi vakolatot eltávolították, a falakat újra vakolják, majd festik, a villanyvezetéket teljes egészében kicserélik, akárcsak a régi nyílászárókat, a parkettát pedig újra csiszolják. A látványterv szerint a város egyik legszebb, ha nem a legszebb közösségi helyisége készül.

– Ezzel még nem zárul le a teljes körű fölújítás, mert az udvar végében álló CMH-épület még nem lett adaptálva, erre most gyűjtjük az árajánlatokat. Az épületre új tetőteret tervezünk, ahol még két tanterem kap helyet, és az épületkomplexum ezzel nyeri el egységes képét – mondja a titkár.

A tetőcseréhez és a tetőtér beépítéséhez várhatóan májusban kezdenek bele, majd a munkálatok végeztével a betonozott udvar térkődíszítést kap.

 

Forrás: Magyar Szó