Kezdőlap | Hirek > Tisza-mente > Jubiláló magyarkanizsaiak

Jubiláló magyarkanizsaiak

Huszonöt éves az Ozoray Árpád Magyar Művelődési Egyesület

 

Nagyon szűk körű kiállítás nyílt a magyarkanizsai Dobó Tihamér Képtárban péntek délután. Betartva a járványügyi előírásokat, még így se tompult az esemény fénye, hisz megannyi gyönyörű hímzést állítottak ki. A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő Ozoray Árpád Magyar Művelődési Egyesület berkeibe tartozik a Cifraszűr népdalkör és a hímzőszakosztály, mely kézimunkáinak legremekebb darabjait láthatják a Galériába betérők minden munkanapon, egészen december 18-áig. Megéri benézni, ugyanis ilyen sok csodás darabot ritkán látni egy helyen.

Erre az alkalomra kiadott brosúrájukban a sok csodás fotó mellett, mely a kézimunkákról készült, többek között ez olvasható:

„Elsődleges céljuk hagyományaink és magyarságunk megőrzése volt, továbbá a művelődés terén dolgozó emberek egy égisz alá rendezése, akik egymást támogatva színesebbé tették Magyarkanizsa művelődési életét. Nincs ez másképp ma sem.

Az egyesület első elnökeként dr. Papp Györgyöt jegyzik, őt Ágoston Róbert majd Krályevácski Eszter követte. Napjainkban ezt a tisztséget dr. Sarnyai Zoltán tölti be.

Eleinte szerteágazó munka folyt az egyesületben. Külön szakosztályban dolgoztak az énekkarosok, a kézimunkázók, a képzőművészek, a hagyományőrzők és a színjátszó csoport.

A változás azonban elkerülhetetlen – jelenleg az egyesület két aktív csoporttal: a Cifraszűr Népdalkórussal és a hímző szakosztállyal büszkélkedhet. Ezek egymást támogatva ma is ott vannak ünnepi rendezvényeinken, ahol őseinktől ránk örökített népdalaink hallhatók és csodálatosan szép népi hímzéseink tekinthetők meg. Ezeket adják tovább, annak ellenére, hogy az idei társasági életet nagyban befolyásolta a koronavírus-járvány.”

Az ünnepélyes megnyitó a járványügyi előírások szerint nem úgy zajlott, ahogy azt megérdemelték volna, de az egyesület elnöke, Sarnyai Zoltán azért a helyszínen elmondta, hogy magában a szépség nem érték, hanem a legfontosabb az autentikus anyagok felhasználása, a hagyományok átörökítése, és a szépségnek akkor lesz értéke, ha betartják őseink hagyományait. Ugyanakkor biztatott arra is, hogy a fiatalok is kapcsolódjanak be a munkájukba.

Forrás: Magyar Szó