Kezdőlap | Hirek > Tisza-mente > Látogatóban az első újszülöttnél

Látogatóban az első újszülöttnél

Ada községben tavaly több baba született, mint a korábbi években

A Vajdasági Nagycsaládos Egyesületek Szövetsége, az adai nagycsaládos egyesület és a Vöröskereszt helyi szervezetének vezetői Adán meglátogatták az év első újszülöttjét, és ajándékcsomagot adtak át.

Papp Emese január 1-jén született a zentai kórházban Papp Attila és Anita második gyermekeként, akit nagy örömmel fogadott a hároméves Dániel. A közgazdász végzettségű és munkaviszonyban lévő szülők a gyerekvállalásról elmondták, hogy miután összeházasodtak, azt tervezték, legalább három gyermekük lesz.

A második gyermek világrajövetele után már elgondolkodnak ezen, mert úgy gondolják, hogy nemcsak vállalni kell az apróságokat, hanem becsülettel felnevelni és iskoláztatni, ami összetett feladatnak számít a mai világban.

Krizsán Vilmos, a Vancsesz elnöke a babalátogató alkalmával elmondta, hogy a szövetség már hetedik alkalommal szervezi meg közösen a helyi nagycsaládos-egyesülettel és a Vöröskereszttel az esztendő első újszülöttének köszöntését Ada községben: – 2017-ben értesüléseink szerint Ada községben 135 gyerek született, ami növekedést jelent. 2016-ban 121 újszülött látta meg a napvilágot, 2015-ben 114, illetve 2014-ben 130 gyerek született, ami dr. Balog András szülész-nőgyógyász szakorvos szerint megmagyarázhatatlan kiugrás volt, ez viszont annál is több. Nagyon biztató számunkra, hogy minden gond és az elvándorlás ellenére is több gyermeket vállalnak a fiatal szülők, és én azt hiszem, hogy ez egy trend. Az utóbbi időben elég sok fiatal között megfordultunk, és azt látjuk, hogy a második és a harmadik gyermeket is több helyen vállalták a fiatal szülők. Kezd elterjedni az az életforma, amely szerint a család a gyerekekkel válik egésszé, ebben van a jövőjük, és ez határozza meg az életstílusukat is. Szerénytelen lennék, ha azt mondanám, hogy ez a nagycsaládos-egyesületeink és a szövetségünk hatására kezd népszerűsödni. Viszont általában azt észleljük, hogy a közösségünk is jobban odafigyel a gyermekeket vállaló családokra, a média is, illetve különböző programok és támogatások vannak helyi szinttől egészen tartományi, köztársasági szintig. Sőt, az anyaország egyre több olyan intézkedést vezet be, amelyek az itteni gyerekekre és szülőkre is vonatkoznak. Ezeknek az összhatására javul a helyzet. Bízunk abban, hogy további olyan intézkedések születnek, amelyek megkönnyítik a szülők helyzetét, és átveszik a gyereknevelés és az iskoláztatás terheit – közölte Krizsán Vilmos, majd hozzátette: – Az idén a családok éve van, amelyet a külhoni magyarok számára is meghirdetett az anyaország. Ehhez kötődik a Vancsesz népesedési és családgondozási cselekvési programja is, amelynek része az első babák meglátogatása, de ugyanúgy része az összes többi családbarát program, amit tervezünk. Az idén külön készülünk arra, hogy a családok éve alkalmából néhány jelentős programot is megvalósítsunk. Ezek egyrészt Kárpát-medencei jellegűek lesznek, másrészt az egész vajdasági magyarságot, a nagycsaládosokat érintő programok. A programokat egyrészt a népesedési és családgondozási cselekvési programon keresztül szeretnénk finanszírozni, másrészt a nemzetpolitikai államtitkársághoz fordulunk, és a családok éve programra jóváhagyott eszközökből pályázzuk meg.

 

Forrás: Magyar Szó