Kezdőlap | Hirek > Tisza-mente > Színesebbé tettük a falu életét...

Színesebbé tettük a falu életét is...

A Vajdasági Magyar Cserkészszövetségben lezajlott a második MentŐv hétvége.

A programot a csapatmentori hálózat MentŐv mini projekt tagjai hozták létre. A MentŐv program olyan leendőbeli vezetőknek szól, akiket csapatparancsnokuk vezetőhiány miatt őrsvezetéssel bízott meg, vagy épp nagy dilemmában vannak, hogy rálépjenek-e a vezetés útjára. Aképzés egyik fő célja, hogy motiváljuk a résztvevőket arra, hogy képezzék tovább magukat a nekik megfelelő VK-ban.  A második hétvége a martonosi 30.sz. Damjanich János cserkészcsapat részére lett megszervezve. 

Martonos egy gyönyörű vajdasági falucska. Péntek késő délután már nem sok embert látni a városháza előtti téren, de ez ezen a hétvégén másként volt. A városháza előtt cserkészegyenruhás fiatalok gyülekeztek, kíváncsian várva a hétvége kezdetét.

Miután mindenki megérkezett a cserkészinduló eléneklésével megkezdtük a hétvégi programot. Vidám hangulatú ismerkedés után műhelymunkával folytattuk, ahol mindenkiből megszólalt a vezető és jövőt illető kérdésekkel foglalkoztunk dixit kártyák segítségével. Majd egy játékot követve a rövid célok meghatározása következett és a finom vacsora. Az est nem ért véget a vacsorával, mivel az estét önismereti társasjátékkal zártuk.

Szombati napunkat frissen és üdén kezdtük, már reggel cserkészek hangjától volt hangos a városháza előtti park. Délelőtt csapatot építettünk, az egész falu népdaloktól és nevetéstől volt hangos. Több járókelő is megállt a boltból hazafelé, hogy a vidám fiatalokat csodálja. A nagy csapatépítő túráról egy összetartó csapat tért vissza. Kis pihenő után a résztvevőkkel nyakunkba vettük Martonos utcáit és meglátogattuk a Tisza partot. Gyönyörű tavaszi délutánon a Tisza folyó melett megtartottuk  minta őrsi foglalkozásunkat. A tartalmas és jó hangulatban eltelt foglalkozást ebéd követte. Délután számos foglalkozáson vehettek részt a résztvevők, foglalkoztunk az őrsi foglalkozás felépítésével, a szülőkkel való kommunikációval, módszertanokkal, játék és ének módszertannal, módszertani játékokkal. A foglalkozásokat fejtörős csapatépítéssel folytattuk, majd egy gyönyörű tábortűzzel zártuk szombati  napunkat.

Vasárnap kevésbé frissen, de vidáman útnak indultunk a „kis misére”. A falubéliek és a plébános is nagyon örült a jelenlétünknek. A finom reggeli után énekeltünk, majd játszottunk. A játékok után pozitív tulajdonságokkal ajándékoztuk meg egymást. Majd lezárás ként visszajelzéseket adtunk egymásnak a hétvégéről, és minden résztvevő kézhez kapta a MentŐv mini kiadványát.

Fehér Lilla a következőket mondta a hétvégéről:

„A hétvége számomra élvezetes és feltöltő volt. Nagyon összekovácsolta a vezetőket, amire szüksége volt a csapatunknak. Mindenki jól érezte magát, felejthetetlen élménnyel távoztunk a hétvégéről. Ajánlom más csapatoknak is hétvégét, mert egyöntetűen megerősített a céljainkban amit el szeretnénk érni mint vezetők az idei év során. Nagy löketet adott a további munkánkhoz, illetve sokakat a vezetői útra terelgetett „

Mint a program szervezője bátran mondhatom, hogy ez a hétvége mindenki számára tartalmas volt, és hasznos. Nagyon jól éreztük magunkat, és nem csak a cserkészcsapat életét tettük színesebbé erre a hétvégére, hanem a falu életét is.

Köszönjük a támogatást a Vajdasági Magyar Cserkészszövetségnek, a  Fehér és a Jenei családnak

 

 

Úri Szűcs Réka cst.

Kárpát-medencei koordinátor