Kezdőlap | Hirek > Tisza-mente > Tóthfalu ismét szerepel Vajdaság...

Tóthfalu ismét szerepel Vajdaság cserkésztérképén

 
Sok év után április 25-én Tóthfaluban ismét cserkésztoborzóra került sor. Ez az esemény Rózsa Antoanetta,  tóthfalusi tanítónő kezdeményezésének, lelkes kitartásának és nyitottságának köszönhető. Annette részt vett a Vajdasági Magyar Cserkészszövetségben nemrég lezárult felnőttképzésben. Már oda is azzal a szándékkal érkezett, hogy katalizálja a folyamatot, melynek következményeként lakóhelyén, Tóthfaluban újjá éled a cserkészet szellemisége. A ’90-es években itt is működött cserkészcsapat, ami a tóthfalusi és oromi cserkészeket fogta össze. Majd különböző okok és nehézségek miatt megszűnt a működése. Most viszont kedvezőek a feltételek ahhoz, hogy ez az állapot változhasson. Ennek a folyamatnak egyik jelentős lépése egy toborzó megtartása.
 
Némi tervezgetést, híresztelést és előkészületet követően, az iskola szünetet és a tavaszi napsugarakat kihasználva sor is került erre az eseményre. Az általános iskolában vártuk a hatodik, hetedik és nyolcadik osztályos gyerekeket és szüleiket Tóthfaluból és Oromról is. Rövid bemutatkozás után a gyerekek az udvaron játszottak, míg a szülők a cserkészetről hallhattak rövid ismertetőt. Miután mindkét programpont lezárult, következett a toborzó cserkésztudást adó fejezete. A különböző állomásokon néhány fajta csomó megkötését próbálták ki, az egyenruháról hallottak, láttak többet, tambura kísérettel népdalokat tanultak, a tűzrakás alapjait sajátították el. Amikor elérkezett az ebédidő, meggyulladt a tűz, elkezdődött a nyársak kihegyezése. Mikor minden nyárs megfelelő állapotba került és a parázs is alkalmassá vált a sütögetésre, a gyerekek és a néhány felnőtt, szalonnát vagy kolbászt nyársra tűzve, körbeállták a tüzet. A sütögetés és a szalonnázás mellett is tovább folyt a jókedvű beszélgetés, ismerkedés.
A mostani alkalomra nyolc gyerek jött el, köztük oromiak is, várható még némi létszám növekedés a továbbiakban. Összességében sikeres volt ez a nap, és megfelelő arra, hogy tovább dolgozva, őrsi foglalkozásokat tartva, táborozva létrejöjjön, majd egyre stabilabbá és erősebbé váljon ez a cserkészközösség.
 
Köszönettel tartozunk a csantavéri és szabadkai segédőrsvezetőknek és őrsvezetőknek a toborzó során nyújtott segítségükért!