Kezdőlap | Hirek > Világ > Orosz emberi jogi csoport kapta a...

Orosz emberi jogi csoport kapta a Martin Ennals-díjat

Martin EnnalsMartin Ennals

A Csecsenföldön Tevékenykedő Orosz Emberi Jogi Szervezetek Egyesített Mobil Csoportjának (Mobil Csoport) ítélték oda idén a globális emberi jogi mozgalom legfőbb kitüntetését, a Martin Ennals-díjat.

A döntésről a genfi székhelyű Martin Ennals Alapítvány számolt be honlapján. A világ tíz vezető emberi jogi szervezete által odaítélt Martin Ennals-díjat 1993-ban alapították, "emberi jogi Nobel-díj"-nak is nevezik.

 

 

A Mobil Csoportot 2009 novemberében orosz ügyvédek és emberi jogi aktivisták alapították, hogy egymást váltva Csecsenföldön dolgozzanak.

A kitüntetést a csoport annak elismeréseként kapta, hogy aktivistái megismertették a közvéleménnyel a csecsenföldi jogellenes cselekményeket, így az emberek elrablását, a kínzásokat, az önkényes kivégzéseket, segítséget nyújtanak a törvénytelenségek áldozatainak családjai számára, jogi védelmet próbálnak biztosítani az érintetteknek, a bűnös tettek elkövetőit pedig megpróbálják az igazságszolgáltatás kezére adni.

Az önkéntesek mindezt sokszor életük kockáztatásával tették, többször is megfenyegették, őrizetbe vették vagy jogtalanul fogva tartották őket. Saját védelmükben választották azt a módszert, hogy felváltva végzik munkájukat az adott helyen, és megpróbálnak minél nagyobb nyilvánosságot adni tevékenységüknek.

A Mobil Csoport egyébként 2011-ben elnyerte a Frontvonal Díj a Veszélyben lévő Emberi Jogi Aktivistáknak elnevezésű kitüntetést, ugyanabban az évben megkapta az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének 2011-es díját.

A Martin Ennals-díj a nevét egy 1991-ben elhunyt brit aktivistáról kapta, aki 1968 és 1980 között az Amnesty International (AI) emberi jogi szervezet főtitkára volt. A díjat olyan tekintélyes nemzetközi emberi jogi szervezetek ítélik oda évenként, mint az AI, a Human Rights Watch, a Jogászok Nemzetközi Bizottsága és a Kínzásellenes Világszervezet. A 25 ezer svájci frankkal (20 ezer 300 euróval) járó kitüntetés célja bátorítani az emberi jogok területén végzett további munkát.

A mostani díjkiosztáson Mario Joseph haiti ügyvéd és az egyiptomi Mona Szeif is díjban részesült az emberi jogok területén saját hazájukban végzett áldozatos munkájukért.

hirado.hu


Hozzászólások (0)

Ehhez a cikkhez nincs hozzászólás.

Van hozzászólása... ?