Kezdőlap | Képzések > Vidd haza a cserkészetet a...

Vidd haza a cserkészetet a közösségedbe! - indul a felnőttképzés

Helyszín: Horgos, Muzslya, Magyarország
Kezdés: 2019-11-15 00:00:00 Fejezés: 2020-04-26 00:00:00

Ha az a személy vagy, aki
• többet szeretne megtudni a cserkészetről,
• érdeklődve figyeli a vajdasági magyar cserkészek tevékenységeit,
• szívesen csatlakozna egy cserkészcsapat munkájához,
• közösségében cserkészcsapatot alapítana,
• közösségi munkát végez és új módszereket szeretne elsajátítani,

akkor jelentkezz a Vajdasági Magyar Cserkészszövetség második alkalommal megszervezett felnőttképzésére!

Az egymásra épülő hétvégék folyamán:
• megismerkedhetsz a cserkészet eszmeiségével, történelmével
• kipróbálhatod a cserkészmódszerben rejlő lehetőségeket,
• módszertárad olyan gyakorlati és elméleti ismeretekkel bővül, melyet kiscsoportos ifjúsági közösségek fejlesztésére használhatsz fel,
• nagyszerű közösségi élményben lesz részed.

A felnőttképzés időpontjai és helyszínei:
1. 2019. november 15-17., Domus Pacis, Horgos
2. 2020. január 31. - február 2., Emmausz Kollégium, Muzslya
3. 2020. április 24-26., Magyarország

Jelentkezési határidő: 2019. november 10., vasárnap
Jelentkezési felület: http://www.vmcssz.rs/hirek/felnottkepzes/index.html

Költségek:
Egy hétvége ára 2500 RSD (egyetemistáknak és háztartásbelieknek 1500 RSD)

Szabó Hunor
mobil: +381642390366
e-mail: szabo.hunor@mcssz.hu

 

Kapcsolódó hír:

Cserkészetet minden településre

 

Valljuk be, a cserkészetről még nem hallottunk rosszat. Szájhagyomány útján terjed, és idővel mindenki magával édesgeti a testvérét, a szüleit, a gyerekét vagy a barátját a találkozásokra, és így lesz egyre népesebb ez a család.

A Vajdasági Magyar Cserkészszövetség szervezésében második alkalommal tartanak felnőttképzést, mely három hétvégén át várja a cserkészet iránt érdeklődőket. Az elsődleges célja az, hogy minél több vajdasági település és ember életébe eljusson a cserkészet, és a régiónkban élő felnőttek az ifjúságnevelő hatását is megismerjék. A cserkészet által megtanuljuk tisztelni a természetet, önállósodásra tanít, illetve a közösségépítő ereje is jól ismert.

A felnőttképzés első időpontja november 15-e és 17-e között lesz, a helyszín pedig a horgosi Domus Pacis. A második állomás a muzslyai Emmausz Kollégium lesz 2020. január 31-e és február 2-a között, a képzés harmadik részét pedig április 24-e és 26-a között tartják meg Magyarországon.

Pásztor Orsolya, az egyik fő szervező elmondta, hogy ajánlott mindhárom hétvégén jelen lenni, úgy hatékony a felnőttképzés.

— Tizennyolc éven felülieket várunk, felső korhatár nincs, de valójában nem is a korhatár az, ami meghatározza a résztvevőket, hanem a lelkesedésük, a motivációjuk, a nyitottságuk és az érdeklődésük a cserkészet iránt. Kiemelten fontos jelenleg Vajdaságban az újabb csapatok indítása olyan településeken, ahol régebben volt, de már megszűnt vagy egyáltalán nem is volt még eddig cserkészcsapat. Ada, Mohol, Zenta, Palics és Óbecse környéke a fehér folt ebben a történetben, nekik külön örülnénk.

A program mindhárom hétvégén pénteken, az esti órákban kezdődik. A legelső találkozó rövid ismerkedéssel kezdődik majd, és a cserkészetről való beszélgetéssel, valamint az egyenruhával való megismerkedéssel folytatódik.

— Az első hétvége a gyakorlati cserkésztudásról szól. Szombaton elmegyünk egy kisebb túrára a Szelevényi-erdőbe. Az egész napot ott töltjük, tüzet rakunk, ebédet főzünk, és igyekszünk minden ezzel kapcsolatos, hasznos, gyakorlati tudást átadni a résztvevőknek. Elmondjuk, milyen szerszámokat kell magukkal vinniük, és azt is megmutatjuk, hogyan kell helyesen használni őket. Elsajátítják a csomózás technikáját, mely egy alap-cserkésztevékenység, hiszen sok időt töltünk a természetben egy-egy táborozás alatt, amikor saját magunknak építünk és szerelünk fel mindent. A menedéképítésre is megtanítjuk a résztvevőket, melyre abban az esetben van szükség, ha kint alszunk a természetben, és célszerű úgy felkötni a ponyvát, hogy esőben is szárazon maradjunk. Vasárnap az elsősegély alapjait magyarázzuk el. A második hétvége túlnyomórészt a cserkésztörténelemről fog szólni, áttekintjük a világcserkészet, a magyar cserkészet, valamint a Vajdasági Magyar Cserkészszövetség történelmét. A cserkészet egy másik meghatározó eleme a cselekedve tanulás, illetve a módszertani pedagógia, és ezek által mutatjuk meg, hogy melyek a mi módszereink. Mivel a harmadik hétvége a felnőttképzés lezárása is, szeretnénk a résztvevőket abba az irányba terelni, hogy meg tudják fogalmazni saját maguknak, mi az elhivatásuk a cserkészet iránt, milyen szándékaik vannak vele. Beszélünk az önkénteskedésről, a cserkészet szellemiségéről és lelkiségéről, hogy érintsük a vallásos részét is. A felnőttképzés lezárásaként szeretnénk majd egy táborba is elküldeni az embereket, ennek szervezése még folyamatban van.

Az első képzés résztvevői közül mindenki elégedetten mesélt az élményeiről, tapasztalatairól. A szabadkai Farkas Gyöngyi pedagógus maga is cserkész, és mindkét lánya követi őt ezen az úton.

— Mindenkinek ajánlanám a cserkészetet, mi mint család tizennyolc éve ápoljuk ezt a közösségi tevékenységet. A gyermekeim az általános iskola alsó tagozatában ismerkedtek meg vele, és azt tapasztaltam, hogy ez számukra is egy rendkívül hasznos mozgalom, mely egyrészt vallásos alapon működik, másrészt pedig erősen kötődik a magyar népi kultúrához. A cserkésznek az a fő feladata, hogy mindazt, amit a Jóisten nekünk megadott, valamiképp tisztelje, és a fiataloknak is átadja. Idézném Robert Baden-Powellt, a cserkészet alapítóatyját, aki azt mondta, hogy Isten mindent megadott nekünk ezen a világon, hogy az életet széppé tegyük, de tőlünk függ, hogy jól használjuk-e mindezt. Mindenki igyekezzen hasznára lenni másoknak, illetve a környezetének. Ezt cserkészként meg lehet tenni. A miénk egy kis közösség, ahol mindenki egyenrangú játékos, és a programok helyszíne teljes mértékben a természet. Szeretnénk átadni a gyerekeknek mindent, ami a magyar kultúrához tartozik, így hát például megismerik a kézműveskedést. Gyermekként vagy felnőttként egyaránt be lehet kapcsolódni a cserkészlétbe.

Rózsa Antoanetta Tóthfaluban indította el a cserkészetet, és egy nagyon lelkes, tizenkét fős csapattal dolgozik a faluban.

— Örömmel érkeznek az órára, és ugyanolyan vidáman távoznak, gyakran haza sem akarnak menni. Még telefont sem hoznak magukkal, minden porcikájukkal jelen vannak a kéthetenkénti találkozásokon. Tíz-tizenöt éves gyerekekről van szó, akikkel hatalmas élmény együtt lenni. A cserkészetnek egészen egyedülálló összekovácsoló ereje van, hiszen minden gyerkőc talál magának barátot. A kicsik megtanulják, hogyan kell boldogulni a természetben, illetve elfogadni a másikat. Fontosak a közös imák, az éneklések, a játékok és maga a tanulás, melyet igyekszünk úgy belecsempészni a foglalkozásokba, hogy a gyerekek ne is vegyék észre.

Antoanettától azt is megtudtuk, hogy két vajdasági cserkész testvérével részt vesznek egy magyarországi felnőttőrsvezető-képzésen, ahol kamatoztatni tudják a vajdasági felnőttképzésen tanultakat.

A bácsfeketehegyi Török Gabriella még csak egyetemista, de már elvégezte a felnőttképzést, és a bácsfeketehegyi fiatalok körében népszerűsíti a cserkészetet.

— Szabó Hunor volt a történelemtanárom a középiskolában, ő ajánlotta a figyelmembe a cserkészetet. Kezdetben csak négy gyerek érdeklődött, de aztán a társaik, barátaik kíváncsiságát is sikerült felkelteni. Fontos számukra, hogy az iskolán kívül is együtt tudnak lenni, és a cserkészet nemcsak a természethez való kötődésüket, hanem a hitüket is erősíti. Szerencsére a bácsfeketehegyi gyerekeknek van miből válogatniuk, hiszen a faluban aktív az ifjúsági élet, de bízom benne, hogy egyre több kiscserkésze lesz a településnek.

A felnőttképzésre november 10-éig lehet jelentkezni a www.vmcssz.rs/hirek/felnottkepzes címen. Egy hétvége 2500, az egyetemistáknak és a háztartásbelieknek pedig 1500 dinárba kerül.

 

Forrás: Hét Nap

 

 


Óraszám: Költség: 2500 dinár egy hétvé Jelentkezési határidő: : 2019-11-10 00:00:00 Kapcsolat: Szabó Hunor mobil: +381 64 2390366 e-mail: szabo.hunor@mcssz.huSzervezet: Vajdasági Magyar Cserkészszövetség