Kezdőlap | Kifizetések a pénztáron keresztül > Kifizetések a pénztáron keresztül

Kifizetések a pénztáron keresztül

A civil szervezeteknek a pénzforgalmat kizárólag folyószámlán keresztül kell végezniük. Ezért minden szervezetnek erre a célra az álltaluk kiválasztott bankban fólyószámlát kell nyitni.

Jogi személyek között a pénzforgalom számláról számlára, átutalással történik. Az átutaláshoz külön előírt formájú utalvány szükséges ("Nalog za prenos obrazac br.3").

Bizonyos esetekben, csakis magánszemélyeknek (akik nem kötelesek számlát nyitni a bankban), engedélyezett a pénztáron keresztül történő készpénzkifizetés. A készpénzfizetés feltételeit a törvénnyel összhangban a Szerb Nemzeti Bank kormányzója külön határozattal írja elő. A szervezetben minden készpénzzel történő kifizetést és befizetést a pénztáron keresztül kell végezni, és ezt vezetni kell a pénztárnaplóban.

Bármilyen alapon befizetet készpénzt (pl. tagsági díjat) a szervezet köteles a pénztárából aznap, vagy legkésőbb másnap átutalni (befizetni) a szervezet számlájára a bankban. Ezt az átutalást általános befizetővel ("Nalog za uplatu obrazac br.1") végezzük. Amíg ez a pénz a szervezet pénztárban van nem szabad belőle semmilyen fennálló kötelezettséget kifizetni.
Például, ha készpénzes számlát kell kifizetni a szervezetnek, amely számlát egy alkalmazott vagy a szervezet egyik tagja adta be megfizettetésre, akkor ezt majd akkor tudjuk a tagnak kifizetni, ha a bankból a megfelelő dokumentum használatával ("Nalog za isplatu obrazac br.2") a szervezet a számlájáról felveszi erre a célra a pénzt. A pénzfelvételt és kifizetést be kell írni a pénztárnaplóba (befizetés, kifizetés).
A bank felé használlandó, említett két dokumentum másolata megtalálható a csatolmányokban.
 

Amennyiben a pénz bármilyen okból a pénztárban maradt (részben vagy az egész összeg) a megmaradt pénzt aznap, de legkésőbb másnap vissza kell fizetni a szervezet számlájára.

A pénztárkezelésben előírt határidő nem betartása szabálysértési büntetéseket von maga után!

A csatolmányokban megtalálhatók az említett dokumentumok.