Kezdőlap | Pénzügyi segély > Munkaviszony > Részleges munkaviszony létesítése...

Részleges munkaviszony létesítése már más munkahelyen dolgozó személlyel

A hatályban lévő Munkaügyi törvénnyel összhangban, lehetőség van, olyan személlyel is munkaviszonyt létesíteni, aki már más munkaadónál munkaviszonyban van.
Tehát, a munkavállaló több munkáltatónál is részleges munkaviszonyban lehet,úgy, hogy a heti össz óraszáma 40 órát tesz ki. A munkaszerződésben részletezni kell a munkaviszony feltételeit.
    
Például a munkavállaló ötnapos munkahéten az egyik munkáltatójánál napi 5 órát dolgozik, a másik munkáltatójánál pedig napi 3 órát dolgozik.
 
A munkavállaló bejelentése:
A munkavállalót a munkavállalástól számított 8 napon belül kell bejelenteni. Amennyiben a bejelentés 8 napon túl történik, a munkaadó a hivatalnak köteles írásbeli nyilatkozatot adni a késedelem okáról. A nyilatkozatot a munkaadó hitelesíti (aláírással és pecséttel), de a munkavállalónak is alá kell írnia, hogy egyezik a késedelem indoklásával.
A munkavállaló bejelentése a következő űrlapokon történik:
- M – nyugdíjbiztosítási bejelentő, mellékelni kell a munkaszerződést - csak bemutatni;
- M A – az M űrlap második oldala, a fénymásolatát kell beadni az egészségügyi biztosítóhoz.
A munkavállaló mellett a munkavállaló minden olyan családtagjára is ki kell tölteni az M űrlapot (ezt nem kell a nyugdíjbiztosításhoz mellékelni), akik részére betegkönyvet akarunk készíttetni;
- I - a fizetéskor az OPJ űrlap mellé kell mellékelni.
Az összes űrlapot a munkaadó aláírással és pecséttel látja el.
 
A fizetés elszámolása arányossan a munkaórák számától függően, az elszámolás módja a "Munkabér" fejezetben leírtakkal összhangban történnik.