Kezdőlap | Rákóczi Szövetség hírei > 140 Kárpát-medencei középiskola...

140 Kárpát-medencei középiskola közel 6000 diákja utazik a Rákóczi Szövetség szervezésében

A Nemzeti Összetartozás Napján 140 Kárpát-medencei középiskola közel 6000 diákja utazik – a diaszpórából érkező társaikkal együtt – a Rákóczi Szövetség szervezésében.
Nemzeti Összetartozás Napi Diákutaztatási Programját pályázat keretében hirdette meg a Rákóczi Szövetség, ahol bármely Kárpát-medencei középiskola pályázhatott azzal a feltétellel, hogy június 4-én a Kárpát-medencében legalább egy határt átlépve ellátogatnak egy másik ország magyar iskolájához, ahol közös programot bonyolítanak.

A 129 sikerrel pályázó iskola közül 75 magyarországi, 18 erdélyi és partiumi, 25 felvidéki, 6 délvidéki és 5 kárpátaljai. Az utazók nem csak Magyarországról és Magyarországra utaznak, hanem több esetben külhoni régiók iskolái keresik fel egymást.

A Rákóczi Szövetség Diaszpóra- és Szórvány Programja keretében 200 tengerentúli magyar diaszpórában és Kárpát-medencei mélyszórványban élő fiatal utazik a csíksomlyói búcsúra a zarándokvonattal.

A Rákóczi Szövetség nemzeti összetartozás napi központi megemlékezését a várpalotai Trianon Múzeumnál tartja június 2-án, pénteken 14 órától 350 határon túli középiskolás részévételével. Az eseményen beszédet mond Gulyás Gergely, az országgyűlés alelnöke és Menyhárt József a felvidéki Magyar Közösség Pártjának elnöke, illetve Halzl József, a Rákóczi Szövetség elnöke. (Sajtóközlemény)