Kezdőlap | Rákóczi Szövetség hírei > 350 vajdasági magyar elsős részesül...

350 vajdasági magyar elsős részesül a Rákóczi Szövetség ösztöndíjában

Ösztöndíjat kaptak a temerini kisdiákok. A Kókai Imre Általános Iskola 48 tanulója első ízben részesült a Rákóczi Szövetség egyszeri támogatásában, melynek értéke 10 ezer forint. A támogatás célba juttatásában a Magyar Nemzeti Tanács működik közre. Mint Petkovics Márta, a Végrehajtó Bizottság tagja kiemelte, örömmel vállalják a Rákóczi Szövetséggel való együttműködést, hiszen minden ilyen program arra biztatja a szülőket, hogy magyar tannyelvű tagozatra írassák gyermekeiket. (Vajma)

Közép-bánáti elsősöknek adták át a támogatást

2016.11.07.

A Rákóczi Szövetség a Magyar Nemzeti Tanáccsal karöltve az idén több mint harminc vajdasági településen 350 magyar elsőst támogat ösztöndíjjal. A támogatásokat ünnepélyes keretek között ma osztották ki.

A közép-bánáti magyar elsősök fellépésükkel köszönték meg a Rákóczi Szövetség legújabb ajándékát, az ösztöndíjat, amit a muzslyai Petőfi Sándor MME székházában osztottak ki a Rákóczi Szövetség munkatársai. Vidrács Krisztina, tag, Magyar Nemzeti Tanács: „Első körben, a tavasszal a Rákóczi Szövetség egy beiskoláztatási csomagot biztosított az akkor előkészítőbe járó diákok számára. Most pedig az ösztöndíj kiosztására került sor. Közép-Bánátban most ötvennégy ösztöndíjat fognak kiosztani a Rákóczi Szövetség képviselői. Sajnos, az elmúlt évhez képest csökkent ez a szám.”

PannonRTV felvétele

A gyerekek és a szülők Nagybecskerekről, Szentmihályról, Erzsébetlakról és Muzslyáról érkeztek. Nagy Szilvia, szülő, Erzsébetlak: „Elkaptuk a magyarországi csomagot, és most ez a pénzt, amit kapunk, nagyon sokat segít. Három gyerekem van otthon.”

A szülőknek a támogatás anyagi vonzatán túl az anyaország gondviselése is fontos. Szekulić Szilvia, szülő, Muzslya: „Nagyon sokat jelent ez a támogatás, mivel három gyerekem van. Dianna a legidősebb, minden ilyen segítség valójában jól jön, és hálásak vagyunk, hogy léteznek még ilyen szövetségek, ahol támogatják a magyar nyelvű diákokat.”

A szórványban az anyanyelven való iskoláztatás akkor is nehéz, ha arra megvan a lehetőség. Szőke Árpád, szülő, Nagybecskerek: „Tudjuk, hogy a szórványrészekben általában csak egy osztály nyílik. A szülők messze laknak az iskolától. A gyereknek városi járatuk nem igazán van. Így más úton kell megoldani. Persze, ezt támogatás nélkül nem lehet.”

A nagycsaládok számára különösen jelentős minden támogatás. Szarvák Gabriella, Muzslya: „Tizenegy családos anya vagyok, és András fiammal jöttem. Ebből majd füzeteket veszünk, meg ami még kell, bevásárolunk.”

A Rákóczi Szövetség a Kárpát-medencében az idén összesen 5900 iskolakezdőt támogat. Csáky Csongor, főtitkár, Rákóczi Szövetség, Budapest: „Több mint háromszáz magyarországi települési önkormányzat, illetve számos hétköznapi ember, önkormányzati, parlamenti képviselő támogatását hozzuk el ebben a borítékban. Ami igaz, hogy csak tízezer forint, de azt igyekszik jelképezni és kifejezni, hogy sokan vagyunk egy jó ügy mögött, és hogy fontos az, hogy az itt élő magyarok ne adják fel a magyarságukat.”

A Rákóczi Szövetség munkatársai hétfőn több dél-bánsági szórványtelepülésre is ellátogattak.

 

Forrás: PannonRTV