Kezdőlap | Rákóczi Szövetség hírei > A Rákóczi Szövetség 450 csomagot...

A Rákóczi Szövetség 450 csomagot hozott a leendő elsősöknek Vajdaságba

A Rákóczi Szövetség jóvoltából április elsejéig 450, szórványvidéken élő leendő vajdasági magyar elsős kap ajándékcsomagot. A csomagosztás Bánátban kezdődött Nagykikindán és Nagybecskereken.
 
 
 
PannonRTV felvétele
 

A szülők elhatározását erősítik az anyaországból érkező támogatások, a leendő elsősök pedig örülnek az ajándéknak. Lackó Ármin, előkészítő-csoportos. Muzslya: „Kaptam még Magyar Népmesét. Majd olvasunk. Jó lesz!”

Nagybecskerek Város területén tavaly 47 magyar elsős diák volt. Idén valamivel kevesebben lesznek, de jó hír, hogy a magyar első osztályok megmaradása sehol sincs veszélyben. Vidrács Krisztina, Magyar Nemzeti Tanács: „Negyvenegy előkészítő-csoportos diákunk van. Ami azt jelenti, hogy Muzslyán a Hófehérke óvodában 19 gyermek, a Tücsök óvodában nyolcan vannak, Becskereken a Kolibri óvodában két előkészítő csoportos, Lukácsfalván három, illetve Szentmihályon kilencen vannak.”

A bánáti magyar szülők többsége a magyar tannyelvű oktatást választja gyerekének, és számukra minden támogatás fontos. Sziller Eszter, szülő, Muzslya: „Kislányom a Tücsök óvodába jár. Végzős csoportba. Hatan fejezik az idén. Ez a támogatás sokat jelent nekünk, mert mindenkinek kell egy ilyen támogatás. Még egy kislányunk van. Ő is magyar nyelven fejezi az iskolát majd.”

A Rákóczi Szövetség és a Magyar Nemzeti Tanács 2013 óta közösen szervezi meg a beiskolázási csomagoknak a kiosztását. Jerasz Anikó, elnök, MNT Végrehajtó Bizottsága: „Nagykikindán és Nagybecskereken került sor a Vackor Program bemutatására, valamint a budapesti Rákóczi Szövetség által biztosított iskolakezdési csomagok kiosztására. A Magyar Nemzeti Tanács a Magyar Kormánynak, a Nemzetpolitikai Államtitkárságnak és a Bethlen Gábor alapkezelő zrt.-nek köszönhetően tudja a Vackor Programját már nyolc éve bemutatni, illetve megvalósítani.”

A Rákóczi Szövetség az idén 450 csomagot biztosított a leendő vajdasági magyar elsősök számára. Csáky Csongor, főtitkár, Rákóczi Szövetség: „Igyekszünk megszólítani a gyereket is, illetve a szülőt is, és egy bátorítást, egy impulzust adni annak érdekében, hogy jól döntsön akkor, amikor majd a döntéshez jut.”

A csomagok negyven szórványtelepülésen, 21 önkormányzat területén kerülnek kiosztásra, még a húsvéti ünnepek előtt.

 

Forrás: PannonRTV