Kezdőlap | Rákóczi Szövetség hírei > Ajándékcsomagoknak örülhettek a...

Ajándékcsomagoknak örülhettek a nagykikindai községbeli óvodások

A Nagykikinda községhez tartozó óvodásoknak kedden csomagokat és Vackor szórólapokat osztott a Magyar Nemzeti Tanács és a Rákóczi Szövetség a bánáti városban.
 
 
PannonRTV felvétele

A szajáni Kátity Enikő háromgyerekes anyuka. Legkisebb lányával érkezett az eseményre. Gyerekei magyar nyelven végzik tanulmányaikat. Kátity Enikő, Szaján: „Ez egy nagyon szép dolog, hogy a környékbeli, kikindai községből mindenhonnan magyar gyerekek találkoznak, együtt vannak és együtt ünnepelnek.”

A Rákóczi Szövetség idén 450 csomagot készített a szórvány vidékeken élő magyar iskolaelőkészítős csoportba járó gyerekeknek, amelyeket 21 önkormányzat 40 településén osztanak szét. Csáky Csongor, főtitkár, Rákóczi Szövetség: „2013 óta évről évre azokat a településeket, azokat a régiókat látogatja végig a szövetség, együttműködésben az MNT-vel, ahol a magyar lakosság aránya nem éri el a 30 százalékot.”

A Vackor-programot idén nyolcadik alkalommal indították útjára. Ezzel szeretnék hangsúlyozni az anyanyelven való oktatás fontosságát - mondta Jerasz Anikó, az MNT Végrehajtó Bizottságának az elnöke. „Nagyon fontosnak tartjuk, hogy mielőtt a gyermekeket szüleik iskolába íratják, és ez április elsejével kezdetét veszi ebben az évben is, felhívjuk a szülők figyelmét arra, hogy anyanyelvű, magyar nyelvű oktatás mellett döntsenek, hiszen a gondolkodás és a nyelv nagyon szorosan összefügg.”

Az akció a magyar kormány támogatásával valósult meg, a Nemzetpoltikai Államtitkárságnak és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-nek köszönhetően.

 

Forrás: PannonRTV