Kezdőlap | Rákóczi Szövetség hírei > Kilencezer Kárpát-medencei fiatal...

Kilencezer Kárpát-medencei fiatal kapcsolódik be a Rákóczi Szövetség október 23-i rendezvényeibe

A Rákóczi Szövetség október 21-23. között 24. alkalommal valósítja meg a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen Gloria Victis elnevezésű 1956-os emlékünnepségét, Kárpát-medencei ifjúsági találkozóval és középiskolai történelmi vetélkedővel összekötve. A rendezvényen idén 2500 Kárpát-medencei egyetemista és középiskolás vesz részt, köztük a diaszpóra és szórvány magyarság képviselői is.

E mellett az október 23-i nemzeti ünnep alkalmából 128 középiskola több mint 6500 diákja utazik egy másik Kárpát-medencei ország magyar közösségéhez, a Szövetség Diákutaztatási Programjának támogatásával.

A Gloria Victis rendezvénysorozat, az 1956-os forradalmat elindító magyar ifjúságnak állít emléket a budapesti Műegyetemen, 2016. október 21-23. között mintegy 2500 Kárpát-medencei középiskolás és egyetemista részvételével.

A rendezvénysorozat részeként a budapesti Műegyetemen rendezett történelmi vetélkedőn kétszáz Kárpát-medencei középiskolás méri össze tudását, a többi meghívott fiatal ez alatt különböző kulturális, történelmi programokon vesz részt. A rendezvény csúcspontját az október 22-i műegyetemi emlékünnepség és a Bem téri fáklyás felvonulás jelenti, amelyet a meghívott diákok mellett budapesti, vidéki és külhoni ünneplő polgárok is megtisztelnek részvételükkel.

A Rákóczi Szövetség ötödik alkalommal hirdette meg 2016 őszén, Kárpát-középiskolák számára az Október 23-i Diákutaztatási Programot. Ennek keretében 128 középiskola több mint 6500 diákja ünnepelhet különböző Kárpát-medencei helyszíneken.

A program célja, hogy a Kárpát-medence magyar középiskolásai ellátogassanak legalább egy határ átlépésével egy másik magyar középiskolához, és ott emlékezzenek az 1956-os forradalom és szabadságharc eseményeire. A program kiemelt célja az is, hogy a látogatás során minél több közvetlen kapcsolat alakuljon ki a magyar diákok, tanárok, illetve iskolák között.

A programot pályázati formában hirdette meg a Rákóczi Szövetség, amelyre bármely Kárpát-medencei középiskola jelentkezhetett.

A pályázat feltétele volt, hogy a Kárpát-medencei egy másik országában működő magyar középiskolához látogasson a pályázó középiskola utazó csoportja és közös programot szervezzenek az október 23-i nemzeti ünnep kapcsán. Iskolánként egy autóbusznyi diák utazhat a pályázat keretében, amelyehez a Rákóczi Szövetség utazási támogatást biztosít a sikerrel pályázóknak, áll a szövetség szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében.

Forrás: VajdaságMA