Kezdőlap | Rákóczi Szövetség hírei > Minority SafePack - várhatóan...

Minority SafePack - várhatóan összegyűlik a szükséges egymillió aláírás

Kisebbségvédelmi kezdeményezés a határon túli magyar közösségekért és a magyarországi nemzetiségekért címmel tartottak előadást ma délután Budapesten.

A rendezvényt közösen szervezte meg a Nemzetpolitikai Kutatóintézet, az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója és a Rákóczi Szövetség. Az előadók között volt Potápi Árpád János is. Várhatóan összegyűlik a szükséges egymillió aláírás az őshonos európai kisebbségek érdekében indított Minority SafePack kezdeményezés keretében - mondta a  magyar nemzetpolitikáért felelős államtitkár a kezdeményezésről rendezett konferencián.

 

PannonRTV felvétele

A határon túl élő magyar embereket és közösségeket számtalan jogsértés éri a mai napig is. Az Európai Unióban egyelőre nincs átfogó kisebbségvédelmi szabályozás, pedig nagyjából 50 millióan tartoznak valamely őshonos nemzeti kisebbséghez.

Egész Európát tekintve, a 47 államban összesen 340 történelmi kisebbség él, létszámuk meghaladja a 100 milliót, vagyis minden hetedik európai polgár valamely történelmi etnikum tagja. Potápi Árpád János magyar nemzetpolitikáért felelős államtitkár azt mondta: ma azt látjuk, hogy Európában jóval nagyobb támogatást kapnak az újonnan érkezett bevándorlók, mint az őshonos kisebbségek. „Azok a nemzeti közösségek, amelyek vagy akik több száz éve illetve több ezer esztendeje Európában élnek, messze nem kapnak ennyi jogi kedvezményt Európában.”

A Minority Safe Pack, a Nemzeti Kisebbségvédelmi Kezdeményezés célja, hogy az Európai Bizottság fogadjon el konkrét jogi szabályozást a nemzeti és nyelvi kisebbségek védelme érdekében. Legalább egymillió aláírást kell összegyűjteni hét uniós tagállamból április 3-ig. Egy jó törvénnyel megelőzhetők lennének a kisebbségek elleni incidensek illetve a törvény szigorával lehetne fellépni ellenük – emelte ki Vincze Loránt, az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának elnöke. „Ez szavatolná azt, hogy hosszú távon betartatják majd ezeket a jogokat, illetve azt is lehetővé tenné, hogy a különböző, jó kisebbségvédelmi megoldásokat megosszák egymással a tagállamok.”

A Rákóczi Szövetség célja a Kárpát-medencei magyarság sokoldalú segítése, hosszú távú megmaradásáért folytatott küzdelmében. Most az őshonos kisebbségek nyelvi és kulturális jogainak védelméért kéri a támogató aláírásokat – emelte ki Csáky Csongor. A Rákóczi Szövetség főtitkára hozzátette: 1989 óta végzik tevékenységüket a határon túli magyarság szolgálatában. „Olyan ügyeket vállalt magára a kezdetektől a szövetség, mint a magyar iskolaválasztás vagy éppen a középiskolások utaztatása, táboroztatása. Mára azt tudjuk mondani, hogy a Rákóczi Szövetség egy 25 ezer fős civil szervezet.”

Az eseményen részt vett a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának és az Országos Szlovák Önkormányzat elnöke is. A hétfői budapesti rendezvénnyel jelezni szerették volna, hogy a Minority Safe Pack nem kizárólag egy magyar ügy – mondta Kántor Zoltán, a Nemzetpolitikai Kutatóintézet igazgatója. „A magyarországi kisebbségek számára ez egy pont olyan fontos ügy, illetve hát a rendezvényen meg az aláírással azt is jelezni akarjuk, hogy ez egy összeurópai ügy. Hisz a külhoni magyar kisebbségek, a magyarországi kisebbségek aláírása nem elegendő ahhoz, hogy meglegyen az egymillió szavazat, hanem más kisebbségeknek is részt kell venni.”

A szakember hozzátette: az Európai Unió csaknem minden tagországából van aláírás. Így abban bíznak, hogy ha meglesz az egymillió aláírás, akkor az Európai Bizottság egy kedvező irányba mozdul el.

 

Forrás: PannonRTV