Kezdőlap | Rákóczi Szövetség hírei > Vita a magyar peremlétről...

Vita a magyar peremlétről Magyarkanizsán

Egy délelőtti tiszai hajókázást követően tegnap délután a magyarkanizsai József Attila Könyvtár udvarán Vita a magyar peremlétről elnevezéssel vitafórumot tartottak.
 

Az eseményt a II. Tisza-Járás irodalmi kalandtúra keretében a Rákóczi Szövetség helyi szervezete és a Magyar Kanizsai Műhely hívta életre. A vajdaságiak mellett neves anyaországi, székelyföldi, felvidéki, kárpátaljai és horvátországi magyar közírók és publicisták ismertették a témával kapcsolatos véleményüket.

A meghívottak között volt Bayer Zsolt, az Echo TV szerkesztő–műsorvezetője is, aki azt hangsúlyozta, hogy nekünk, magyaroknak nem siratni kellene magunkat, hanem sikertörténetet kellene kovácsolnunk ezeregyszáz éves múltunkból, hisz az évszázadok során a megsemmisítésünkre törekvő igyekezet ellenére is itt vagyunk. Bayer Zsolt, szerkesztő-műsorvezető, Echo TV, Magyarország: „Mérhetetlen erők mozdultak meg azért, hogy budapestiként soha az életben önnel, délvidéki magyarral nemhogy ne beszélgethessek ezen a nyelven, hanem ne is találkozzunk. Ehhez képest 2017 van és mi találkozunk, beszélgetünk, ráadásul azon a nyelven beszélünk, amin a dédnagyapáink meg az üknagyapáink is beszéltek, akik még egy országban éltek. Mindketten megértjük az Ómagyar Mária-siralmat is, pedig az egy ezeréves szöveg.”

 

Forrás: PannonRTV