Kezdőlap | Hirek > Szerbia > A fogyasztókat már senki sem védi?

A fogyasztókat már senki sem védi?

Goran Papović a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Szervezet elnökeGoran Papović a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Szervezet elnöke

A Szerbiai Alkotmánybíróság döntése, miszerint alkotmányellenes a polgárok kollektív panaszemelése, a szerbiai Nemzeti Fogyasztóvédelmi Szervezet szerint érthetetlen és elfogadhatatlan, és – vélekedésük szerint – legalább egy évtizeddel visszaveti a fogyasztóvédők érdekérvényesítési jogainak alkalmazását.

Az alkotmánybírósági döntés a legérzékenyebben a fogyasztóvédelemmel foglalkozó szervezeteket érinti.

Vojin Biljić ügyvéd, az eurointegrációs társulás alelnöke elmondta a Kurirnak, május 23-án az Alkotmánybíróság a kollektív panaszemeléssel kapcsolatos törvények egész fejezetét nyilvánította alkotmányellenesnek.

„A gond az, hogy ezáltal a fogyasztóvédelmi törvény teljességgel alkalmazhatatlanná válik, hiszen vesznek a kollektív vádemelési lehetőségek” – mondta.

Goran Papović, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Szervezet elnöke azt állítja, ezzel a döntéssel az Alkotmánybíróság csak azt bizonyította, hogy nem független, s voltaképpen a monopolhelyzetben lévőket és a bankokat védi.

„Számunkra elfogadhatatlan ez a döntés, mert ennek nyomán a törvények a monopolhelyzetben lévőket, a bankokat, a selejtes terméket védik” – állítja Papović, s hozzáteszi, az év eleje óta tucatnyi feljelentést tettek a polgárok kollektív érdekeinek megvédése érdekében.

(VajdaságMA)