Kezdőlap | Hirek > Szerbia > Belgrádban megnyílt a Karika

Belgrádban megnyílt a Karika

Színes programok várják a magyar kultúregyesületbe látogatókat

Elindult a munka a Karika nevet viselő magyar kultúregyesületben, ami azért jött létre, hogy a Belgrádban élő magyarokat, illetve minden, a magyarsághoz érzelmileg kötődő személyt összefogjon. A megnyitóra szeptember 8-án került sor a Vladimir király utca 56-os szám alatt, nem messze Belgrád központjától, ahol szép számban összegyűltek az érdeklődők.

Az alapító tagok elmondása szerint mindenki örömmel fogadta az egyesület létrejöttét, és már a megnyitó előtt is sok kedves üzenetet kaptak, melyben hálájukat és lelkesedésüket fejezték ki az emberek az újonnan induló egyesülettel kapcsolatban.

– A nyitó hétvégét sikerrel zártuk, szombaton és vasárnap is megtelt az egyesület épülete. Sőt, már most közel 60 tagunk van, aminek hihetetlenül örülünk – mondta Tokić Varga Anett, a Karika egyik alapító tagja. – Igyekszünk minden korosztálynak programokat nyújtani. Vannak gyermekfoglalkozások magyar és szerb anyanyelvűeknek is, tartunk nyelvkurzust felnőtteknek, de reméljük, hogy egy baba-mama klub is összejön. Ezenkívül tervezünk filmesteket, ahol magyar filmeket vetítünk szerb felirattal, lesz bográcsozás és kvízest is. Igazából sok ötletünk van, meglátjuk, mire lesz igény, de abszolút nyitottak vagyunk mindenféle kezdeményezésre. Sok szeretettel várjuk a családokat, minden generációt, magyarokat, szerbeket és mindenkit, akit érdekel a kultúránk – folytatta Anett, aki azt is elárulta, hogy a foglalkozások már hétfőn megkezdődtek, szeptember 14-én, pénteken filmest lesz, 22-én pedig egy hangulatos bográcsozáshoz csatlakozhatnak a Karikába látogatók.

Bár a felnőttekkel, gyermekekkel meglévő munka még csak a napokban kezdődött el, hosszas előkészületekre volt szükség ahhoz, hogy megindulhassanak a foglalkozások. Meg kellett találni az ideális helyet, otthonossá kellett varázsolni, hogy mindenki számára hívogató legyen, be kellett szerezni a foglalkozásokhoz szükséges eszközöket, tankönyveket, ki kellett alakítani magának a szervezetnek az arculatát, szóval nem kis energiára volt szükség ahhoz, hogy megteremtsék a megfelelő körülményeket, de az elmondások alapján megérte.

– Mindenképpen elégedettek vagyunk, úgy érzem, sikerült széppé alakítani ezt a helyet. Rengeteget dolgoztunk, hogy ez megvalósuljon, és azt gondolom, sikerült egy kellemes alaphangulatot teremteni. A megnyitón is elmondtuk: mindenki segítségére szükségünk van, hiszen együtt szeretnénk belakni ezt a teret. Nagyon jó érzés volt látni hétvégén, hogy megteltek a helyiségek gyerekekkel és felnőttekkel. Egyelőre, ugye, egy lakásban van a székhelyünk, aminek csekély a befogadóképessége, de reméljük, idővel és az érdeklődők nagy számával majd nagyobb helyen is tudunk tovább működni. Meglátjuk, mit hoz a jövő – mondta Ugrinić Ilona, a Karika másik alapító tagja, akivel Anett karöltve képviseli azt a lendületet, azt a hitet, ami reményeik szerint nemcsak az elején, hanem hosszú évekkel később is hasonlóan erős lesz. Céljuk, hogy egy olyan helyet biztosítsanak Belgrádban, ahol jól érzi magát minden generáció, ahová szabadon jöhetnek szórakozni, beszélgetni, ahol a magyaroknak és a magyar kultúrával szimpatizálóknak van egy klubhelye, ahol összegyűlhetnek.

Távlati céljaik között szerepelnek nagyobb rendezvények, kirándulások szervezése, hétvégi magyar óvoda/iskola és néptáncórák indítása.

A megnyitón részt vettek a Collegium Hungaricum és a belgrádi magyar nagykövetség munkatársai, a Belgrádi Egyetem Hungarológiai Tanszékének oktatói, helyi magyar családok, és nem utolsósorban azok a szerbek is, akik kedvelik a magyar kultúrát.

A további programokról pontos dátumokkal a Karika Facebook-oldalán tájékozódhatnak, ami a következő: www.facebook.com/KUDKarika

 

Forrás: Magyar Szó