Kezdőlap | Pénzügyi segély > Térítmények > Napidíj

Napidíj

A munkavállaló a hivatalos úton eltöltött idő alatt, a Munkaügyi törvény (Zakon o radu) 118. § alapján napidíjra jogosult. Megkülönböztetünk hazai és külföldi napidíjat.

 

Hazai napidíj

A hazai napidíj adómentes összege időszakonként változó és 2013. február 1-e óta 2.086,00 dinár. A munkaadó ezt az összeget fizethet ki napidíjra adómentesen (a lakossági jövedelemadót szabályozó törvénnyel összhangban). A nagyobb kifizetett összeg esetén a különbség bruttó összegére 12 %-os adót kell elszámolnia. A Munkaügyi törvény (Zakon o radu) 105. §-ával összhangban e költségek nem számítanak keresetnek, ezért a különbségre az adón kívül nem kell elszámolni és fizetni járulékokat.
A munkaadó saját általános okiratában és a munkaszerződésben határozza meg a napidíj összegét és azt, hogy milyen feltételek mellett jogosult arra a munkavállaló. A gyakorlatban, általában teljes napidíjra 12 óra, vagy hosszabb hivatalos úton eltöltött időt szoktak előírni, míg a 8 – 12 órás időszakra fél napidíjat határoznak meg (a feltételek egyébként másképp is szabályozhatóak). A több napig tartó hivatalos úton eltöltött idő esetében
szintén elő kell írni a napidíjra jogosultság módját. Általában minden teljes 24 órára egy-egy teljes napidíjat míg a fennmaradt idő esetében 8-12 órára fél napidíjat, 12 (vagy több) óra után teljes napidíjat számolnak.

Külföldi napidíj

A külföldi napidíjak öszzegét az illetékes állami szerv rendeletben határozza meg és jelenteti meg. Ezek az összegek országonként, de bizonyos országokban városonként is eltérőek lehetnek. A külföldi napidíj elszámolásánál az időt a határátlépés időpontjától a visszaérkezési határátlépés időpontjáig számítjuk, vagy amennyiben repülővel utazunk, akkor a repülőgép indulási időpontjától az érkezési időpontig. Amennyiben a külföldi út során több országba utazunk, a megfelelő napidíjakat időarányossan számoljuk el.
A munkaadó, előírhat nagyobb összeget is, de akkor a különbségre itt is 12%-os adót kell elszámolni. A külföldi napidíj esetében is a munkaadónak elő kell írni a feltételeket (lásd a Hazai napidíj fejezetben).